Гуцанов: Правителството на Бойко Борисов спря развитието на Пристанище Варна

Пристанище Варна - Изток, SkyNomad
Пристанище Варна – Изток, SkyNomad

Правителството на Бойко Борисов спря развитието на Пристанище Варна. Това заяви за Радио „Фокус” – Варна кандидатът за народен представител в листата на коалиция „БСП – Лява България“ за 3-ти МИР Варна Борислав Гуцанов, който бе председател на комисията по регионална политика в последния парламент и един от основните инициатори за реализацията на този проект.

Борислав Гуцанов направи коментар по повод изказването по темата от кандидата за народен представител в листата на ПП ГЕРБ за 3-ти МИР Варна Лиляна Павлова.

Той посочи, че по време на управлението на ГЕРБ са се водили преговори за предоставяне на концесия на пристанището. „Това означаваше тогава край на развитието на пристанище – Варна и край на развитието на град Варна. Защото няма друг проект, който да е с такава важност за развитието на града и един от най-важните проекти за развитието на държавата. Изграждането на този интермодален терминал, на нови контейнерни и зърнени терминал, ще позволи цялата територия на старото пристанище да стане зона за атракции с изграждането на нов пасажерски и яхтен терминал, аквариуми, което дава възможност на две индустрии да се развиват – морския бранш и туризма”, каза Гуцанов. Той подчерта, че идеята за „Програмата региони в растеж е била именно идея на кабинета „Орешарски”.

„Аз се радвам, че съм един от хората, които застанаха зад тази програма, защото за 25 години нямаше правителство, което да е отпускало по този начин средства към регионите за важни проекти и тези 15 млн. за пристанището във Варна бяха отпуснати именно от тази програма. По отношение на това дали до 15 септември ще бъдат спазени сроковете или не – това не можем да го приемаме като аксиома. Тази програма финансира различни проекти с различни мащаби и не може всички да се слагат под един знаменател, не можем да сравним изграждането на един водопровод и ново пристанище на Варна, несъизмерими са и по отношение на сроковете. Този проект ще се работи с години. А не е ли малко смешно точно ГЕРБ да говорят за срокове, когато те спряха и забавиха проекта с повече от пет години, а в момента говорим за дни. Буквално следващите дни, в които ще стане ясна фирмата, избрана да проектира новия терминал стига министърът от служебното правителство да иска това. Като се има предвид, че в този конкурс участват компании, проектирали пристанища Хамбург и Барселона, би трябвало да не използваме сроковете като оправдателна причина, че за втори пореден път управление, свързано с ГЕРБ спира най-големия проект за развитието на Варна.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент