„Владимир Мономах“ излезе в открито море, тества „Булава“

vladimir-monomahСтратегическа ядрена подводница К-551 „Владимир Мономах“, третата от проект 955, излезе от Северодвинск в открито море, за да проведе на 10 септември еднократен пуск на балистична ракета „Булава“, съобщи ИТАР-ТАСС.

Пускът на „Булава“ е планиран за 10 септември от морски полигон на руския Северен флот, който ще се извърши в присъствие на главнокомандващия на Военноморския флот на Русия адмирал Виктор Чирков, който се намира на борда на ядрената подводница.

За К-551 „Владимир Мономах“ пускът на балистична ракета ще бъде първият в историята й. Предвижда се, през декември подводницата да бъде предадена на флота.

По-рано бе съобщено, че ядрените подводници „Александър Невски“ и „Владимир Мономах“ също ще участват в пуска на „Булава“ през лято-есента на 2015 година в акваторията на Охотско море по полигона Чиж в Архангелска област.

Междуконтиненталната балистична ракета Р-30 „Булава“ е най-новата руска тристепенна с твърдо гориво ракета, която поразява цели на разстояние до 8 хил. км. Стартовото тегло на ракетата е 36,8 тона

Maritime.bg – ВМС / Свят

Външно съдържание и реклама

Последни новини

Последни новини