88 студенти от различни висши учебни заведения в страната положиха военна клетва във ВВМУ

pic_061Пред паметника на Никола Вапцаров в двора на Морско училище се състоя тържествена церемония по полагане на военна клетва от студентите, преминали курс „Начална военна подготовка” във ВВМУ”Н. Й. Вапцаров”. 88 студенти от различни висши учебни заведения в страната, след успешното завършване на курса, който е доброволен, положиха военна клетва пред военните си ръководители от училището. Клетвата ръководи капитан III ранг Светломир Мухтаров – командир на взвода.

Гости на тържеството бяха полковник Иван Георгиев от Министерството на отбраната, полковник Румен Димитров – началник на Военно окръжие, Варна, к.д.п. Живко Петров – изпълнителен директор на ИА”Морска администрация”- София. Тук дойдоха и родители, и близки на студентите.

Началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” кап. I ранг проф. д.в.н. Боян Медникаров приветства студентите за успешното им завършване, за това, че всички доброволно са избрали привилегията да се наричат воини и да служат на Родината. Полагането на военна клетва е свещен акт, задължение в името на народ и Родина, каза кап. I ранг проф. Медникаров и поздрави родителите на студентите от курса, че са възпитали достойни и горди младежи. Поздравителни думи от името на ръководството на Министерството на отбраната, както и от свое име произнесе полковник Георгиев.

Тържествената церемония днес пред паметника на патрона на Морско училище завърши с награждаването на четирима студенти от курса за начална военна подготовка, показали най-добри резултати в обучението. Проф. Медникаров лично им връчи грамота и книга луксозно издание от името на МО.

Гостите разгледаха материално-техническата база на училището – учебни зали, тренажори, библиотека.

Maritime.bg – ВМС

Последни новини

Последни новини

Адмирал Ефтимов: Прави се всичко възможно да бъде намерена черната кутия на падналия самолет

Прави се всичко възможно да бъде намерена черната кутия на падналия самолет. Това заяви в "Денят започва" началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Ако майор Валентин