Русия създава нова арктическа военноморска база

ruРусия ще създаде постоянна военна база в Арктика. Група от кораби на Северния флот ще започне постоянно дежурство на Новосибирските острови още през есента тази година.

На поход към Новосибирските острови (принадлежащ на Русия архипелаг в Северния ледовит океан между море Лаптеви и Източно-Сибирско море) тръгна отряд кораби. Големият противолодков кораб „Адмирал Левченко“, големите десантни кораби „Георги Победоносец“ и „Кондопога“, танкерът „Сергей Осипов“ и няколко помощни кораба, съпроводени от атомен ледоразбивач ще доставят на мястото техниката, личния състав и имуществото на тактическата група на Северния флот. От септември тази година тя ще служи в Арктика постоянно.

За Русия дойде време да се върне в Арктика, смята експертът от Военно-промишлената комисия към Правителството на Русия Михаил Ходарьонок:

– От гледна точка на запасите от минерални ресурси, Арктика е много ценна. Според някои оценки, в района на Арктика се намират четвърт от неоткритите въглеводороди в света. Притежаването им обещава значителни ползи. Според съществуващите правни норми, единствено държавите, които имат непосредствен достъп до Северния ледовит океан, имат право да усвояват нейния Арктическия шелф. Това са Канада, Дания, Норвегия, Русия и САЩ. Тази ситуация не устройва много страни, включително и Китай.

Но арктическите държави водят спорове помежду си. По-специално, и Москва, и Отава претендират за подводния хребет Ломоносов, смятайки го за продължение на своя континентален шелф. Русия вече подаде съответната заявка в ООН и в момента провежда допълнителни научни изследвания.

Комисията на ООН удовлетвори подобна заявка на Русия за анклава на Охотско море, и това нажежи ситуацията. През август министърът на външните работи на Канада Джон Беърд заяви, че Отава е загрижена от претенциите на Русия към арктическите територии и, ако е необходимо, е готова за военна защита на своя суверенитет. Военното присъствие на Русия в Арктика ще бъде отговор за съседите, заплашващи да отстояват своите интереси, не с научни, а с военни средства, подчертава експертът Михаил Ходарьонок:

– Не става дума за разполагането на някои значими съединения на руските въоръжени сили и Военноморския флот в Арктика. Става дума за малки подразделения. Летищата, пристанищата са възможност за бързо разгръщане на подразделенията в случай на усложняване на военно-политическата ситуация в региона.

Руските военни имат и друга работа в Арктика. През региона минава и най-краткият път от Европа до Азиатско-тихоокеанския регион – Северният морски път. През повечето месеци в годината метеорологичните условия не са добри. Корабите и собствениците на товарите ще се чувстват много по-спокойни, ако знаят, че някъде наблизо има военни, готови във всеки един момент да се притекат на помощ.

Maritime.bg – ВМС / Свят

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент