Приключи проект за опазване на околната среда в пристанищата от Югоизточна Европа

koraboplavaneЗаместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров приветства участниците в заключителната конференция на международен проект TEN ECOPORT „Транснационално разширяване на мрежата на ECOPORT 8”, която се провежда днес в гр. Варна. Проектът се изпълнява от Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура” и обединава участници от още 7 страни.

„В последните години пристанищата са фокус на основните регионални транспортни политики на Европейския съюз”, каза заместник-министър Тодоров. Той допълни, че водният транспорт е важно условие за повишаване на конкурентноспособността на икономиките на страните от Югоизточна Европа, и в частност страните-партньори по проекта.

„Надявам се, че моделите, разработени в рамките на проекта ще се превърнат във важен инструмент за гарантиране на просперитета на всички партньори, но с отговорност към бъдещето и околната среда”, заяви Георги Тодоров. В заключение той изрази своята увереност, че това ще бъде само първият успешен проект, който ще положи началото на дългосрочно и ползотворно сътрудничество.

Проект TEN ECOPORT „Транснационално разширяване на мрежата на ECOPORT 8” е на обща стойност 2 284 282 евро и се финансира от Транснационалната оперативна програма Югоизточна Европа 2007 – 2013 г.” Основната цел на проекта е създаване на общ модел за опазване на околната среда в пристанищата на Югоизточна Европа, щпостигане на устойчиво развитие и свободен достъп до морските транспортни мрежи.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Намалял е броят на инцидентите в морската индустрия за последното десетилетие

Новите дигитални системи и подобрените технологии при строителството на плавателни съдове, строгият регулаторен надзор и подобрената култура на безопасност са допринесли за

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент