Румънски изследователски кораб ще извърши експедиция в наши води

Mare-Nigrum-174423Правителството разреши плаващият под румънски флаг научно-изследователски кораб Mare Nigrum да проведе океанографска експедиция в Черно море в периода 28-30 септември.

Основната цел на експедицията, която се извършва в рамките на дългосрочната програма PHOXY, е изваждането на закотвена станция, поставена през лятото на 2013 г. от холандския изследователски кораб Pelagia, която съдържа четири уловителя на утайки, разположени на различни дълбочини.

След извличането на пробите и презареждането на станцията, тя ще бъде върната в същата точка за втори период на наблюдение от още една година. В последствие химическият състав на събраните проби ще бъде анализиран в лаборатории на сушата.

Научните изследвания, които са предназначени изключително за мирни цели и за разширяване на познанията за морската среда, ще се извършват с безопасни методи и средства и не създават затруднения за страната при упражняване на суверенните й права и юрисдикция.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Кап. Александър Калчев, БМФ: Строим агресивно нови кораби, планираме влизане на нови пазари

К.д.п. Александър Калчев е роден на 11 юни 1975 г. във Варна. От най-ранна детска възраст започва активно да се занимава с ветроходен спорт, а по-късно завършва с отличие