Дунав ще повиши нивото си през следващите дни

koraboplavane-reka-dunavС около метър и половина ще се повиши нивото на река Дунав през следващите четири дни.

Въпреки очакваното покачване на водния стълб, проблеми с корабоплаването по реката не се очакват, каза за Радио ВИДИН Тони Тодоров, директор на Дирекция „Морска Администрация“ – Лом.

„Вчера получих неофициална информация, че нивото ще се покачи с метър и половина през следващите четири дни. Това, което правим, е да предупредим пристанищата и корабоплавателите. По принцип не очакваме някакви проблеми. Няма опасност и за корабите, които престояват на пристаните при Лом. Взети са нужните мерки, осигурен е и контрол за нормалното функциониране на стоянките. А вътре в лимана пък съвсем е безопасно- там няма и течение. Корабите не биха срещали никакви затруднения, дори и при това ниво на водата. Единственият проблем за корабоплаването е, че корабите, които пътуват срещу течението, ще плават с по-малка скорост. Може би някои от тях ще спрат, за да изчакат преминаването на водата, за да не правят излишни разходи за гориво. За тези, които плават по течението- няма проблеми“, допълни Тодоров.

Средната скорост на съдовете срещу течението е около 12 км/час, а тази на тласкачите е средно 6 км/час.

По данни на АППД, нивото на Дунав вчера при Ново село е 600 см, след покачване от 103 см; при Видин покачването е 89 см и нивото в този час е 654 см; Лом показателите са 624 см, покачването е 60 см.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Кап. Александър Калчев, БМФ: Строим агресивно нови кораби, планираме влизане на нови пазари

К.д.п. Александър Калчев е роден на 11 юни 1975 г. във Варна. От най-ранна детска възраст започва активно да се занимава с ветроходен спорт, а по-късно завършва с отличие