АППД във финална конференция по екологичен проект

korabi-dunavПредставители на Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“ участваха в заключителна конференция по проект CO-WANDA (Конвенция за управление на отпадъците от корабоплаването на р. Дунав), финансиран по Програмата за транснационално сътрудничество “Югоизточна Европа 2007-2013”.

Проектът стартира официално през октомври 2012 г. и  след двугодишен период достигна своя успешен финал, във връзка с който в Будапеща, Консорциумът по проекта се състои от 11 партньора от 9 държави, а наблюдатели са: Дунавска комисия, Централна комисия за корабоплаване по р. Рейн, Международна комисия за басейна на р. Сава, Международна комисия за опазване на р. Дунав, Германия.

По време на събитието бяха представени основни положения, цели и резултати, постигнати по петте работни пакета на проекта, а участниците бяха детайлно запознати с разработения проект на текст на Международна Конвенция за управление на отпадъците от корабоплаването по р. Дунав, която в бъдеще да бъде приета и ратифицирана от всички придунавски страни.

Международната Конвенция за отпадъците от корабоплаване ще хармонизира и координира развитието на системите за управление на отпадъците по цялото поречие на р. Дунав.

Дейностите по проекта ще подобрят екологичните показатели на вътрешния воден транспорт, ще стимулират модернизирането на корабните състави и ще са движеща сила за създаването на международни партньорства.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Завърши участието на фрегата Дръзки в операцията на НАТО по морска сигурност „Sea Guardian”

След завършване на участието си в операцията на НАТО по морска сигурност „Sea Guardian” в Средиземно море, фрегата „Дръзки” се присъедини към Втората постоянна група на НАТО –

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент