Започва полагането на тръбите на Южен поток

castoro-seiПрез ноември започва полагането на тръбите по дъното на Черно море за „Южен поток“. Това каза пред журналисти говорителят на South Stream Transport Яспер Янсен, предаде БТА.

Всичко вече е готово, а полагането на тръбите ще започне от руска територия. Вече е платен и корабът, който ще полага тръбите, допълни той.

Според директора по комуникации на германската компания Wintershall Майкъл Тасе газопроводът ще бъде построен и тръбите ще бъдат положени, защото това са международни води.

Ние вярваме, че докато полагаме тръбите по дъното на Черно море, ще се разреши проблемът и за сухопътната част на проекта, обясни Тасе.

Надяваме се, че през 2017 г. ще бъдат изградени и четирите тръби по дъното на Черно море. Технически нещата са ни познати, с малки изключения ние знам как да се направи този проект, обясни техническият директор на Wintershall Франк Рау.

На въпрос на БТА дали забавянето по политически или други причини ще оскъпи проекта, Майкъл Тасе отговори, че сега всичко е в рамките на предвидения бюджет и се надява това да остане така. Сухоземната част от тръбата се изгражда от друга фирма и това е техен проблем, но според нас всичко трябва да се реши със съдействието и консултации в ЕС, добави той.

Дължината на морската част на „Южен поток“ ще бъде 930 километра, дълбочината, на която ще се полагат тръбите, ще бъде 2200 метра. Годишно през тръбите ще преминава 63 млрд. кубични метра газ, обясни още Рау.

Както в „Северен поток“, така и в „Южен поток“ акционерите са европейски фирми – Газпром 50 на сто, италианската Eni 20 на сто, френската EDF – 15 на сто и Wintershall  15 на сто. Цената на проекта е около 10 млрд евро.

Според нас „Южен поток“ би помогнал за диверсификация за доставки до Южна Европа. Ние смятаме, че всякакви газови проекти в Европа биха помогнали за по-сигурни доставки, допълни Рау.

Maritime.bg – Курс

Външно съдържание и реклама

Последни новини

Последни новини