Русия и САЩ откриха огромни залежи на нефт и газ в Карско море

West-AlphaНад 340 млрд. кубични метра газ и 100 млн. тона нефт са били открити под Карско море. Това съобщи руската корпорация Роснефт, която извърши редица проучвателни сондажи от платформата WEST APLPHA. Сондажът е разположен в най-северната точка, в която някога е правен опит за добив на нефт и газ, уточняват още от Роснефт. Той се намира на около 150 nm от федерацията. 

Според някои експерти залежите в Карско море са по-големите от тези в Мексиканския залив, бразилския шелф, шелфът на Аляска и Канада и ще са съизмерими с тези в Саудитска Арабия.

Дълбочината на сондажа от борда на WEST ALPHA е достигнал 2.113 метра, при дълбочина на морето над него – 81 метра. Лиценза за проучването на блока държи консорциум между Роснефт и ЕксонМобил.

“Става дума за невероятен резултат. Качеството на открития нефт може да се сравни с този, който се добива в момента в Сибир. Това е една победа, постигната с общи усилия.”, каза шефът на Роснефт Игор Сечин.

В проекта участват и други чуждестранни компании, уточняват руските медии. Сред тях са Nord Atlantic Drilling, Schlumberger, Halliburton, Weatherford, Baker, Trendsetter и FMC.

Блокът ще бъде наречен “Победа”, изтъкна още изпълнителният директор на Роснефт.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Браншът: Трябва да паднат нормативните пречки пред иновациите в аквакултурите

Над 20 - 30 млн. лева са заделени за аквакултурите през новия програмен период и за тяхното ефективно усвояване са нужни съвременни технологични решения, заяви пред Maritime.bg

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на