Краят на една ера: Режат най-големия в света атомен разузнавателен кораб

URALКраят на една ера. Така в Русия определиха повторно обявената в страната обществена поръчка за нарязване на най-големия в света атомен разузнавателен кораб УРАЛ (БРЗК ССВ-33).

Корабът е построен в Ленинград през 1983 г., в състава на руския флот влиза шест години по-късно. Две години по-късно, на борда му избухва пожар, който нанася сериозни поражения на основните възли. Инцидентът съвпада с разпадането на СССР, което вероятно е и причината за невъзможността на Русия да осигури финансиране за ремонта на гиганта.

УРАЛ е бил въоръжен с две 76-мм АК – 176 М артилерийски установки на носа и кърмата. Въоръжението му включва още четири 30-мм установки АК-630 и четири 12,77-мм установки “Утес-М”, четири установки за комплекс “Дъжд”. На борда си съдът е приемал хеликоптер Ка-27. Екипажът на УРАЛ е бил от 890 души, 400 от тях са били офицери. В шест специални служби пък е бил разделен персоналът, който обслужва разузнавателното оборудване.  Основният комплекс на борда е бил “Корал”. Съдът има водоизместване 32 780 t, дълъг е 265 метра, широчината му е 30 метра, гази 7,8.

Очаква се операцията по утилизиране да струва около 310 млн. щ. долара. Съдът трябва да е напълно нарязан до 30 ноември 2017 година. Наддаването в търга ще бъде тайно и ще се осъществи през интернет на 5 ноември.

Властите вече съобщиха, че ядреното гориво е било премахнато в края на 2009 г. Някои части и възли пък ще бъдат използвани за ремонт на атомни ледоразбивачи, уточняват още от “Росатом”.

Maritime.bg – Свят / Любопитно

Последни новини

Последни новини

Намалял е броят на инцидентите в морската индустрия за последното десетилетие

Новите дигитални системи и подобрените технологии при строителството на плавателни съдове, строгият регулаторен надзор и подобрената култура на безопасност са допринесли за

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент