Договорен е статутът на Каспийско море

kaspiisko-moreОсновните договорености за статута на Каспийско море са фиксирани. Държавните глави на “Каспийската петица”, събрали се на среща на върха в Астрахан, подписаха политическа декларация. В този документ са отразени основните принципи на сътрудничеството, които са в основата на Конвенцията за статута на Каспийско море, пише “Гласът на Русия”.

Самата конвенция, както смятат президентите, може да бъде приета още на следващата “каспийска среща”. “Каспийската петица” – Русия, Казахстан, Азербайджан, Иран и Туркменистан – се опитва да определи статута на морето-езеро вече повече от 20 години. Но, очевидно, основните трудности най-накрая са преодолени. Постигнатите в Астрахан споразумения отговарят на дългосрочните интереси на всички страни, сигурен е президентът на Русия Владимир Путин.

Основното нещо е, че ние съгласувахме политическа декларация, в която за първи път са фиксирани основните принципи на петстранното сътрудничеството в Каспийско море. Постигнатите споразумения отговарят на дългосрочните интереси на всички страни. Ние сме благодарни на нашите партньори за готовността и умението да намират необходимите и приемливи компромиси.

Русия се придържа към следната позиция: Каспийско море е уникален закрит водоем, и трябва да има специален правен статут. Основният принцип, от руска гледна точка, може да се формулира така: “да се разграничи дъното за да могат да бъдат ползвани ресурсите, а водата е обща”. Предлага се да се определят зони на национална юрисдикция с ширина до 25 мили, като акваторията извън тези зони е за общо ползване. Позицията на Русия подкрепят Азербайджан и Казахстан. Иран смяташе, че морето трябва да бъде разделено на пет равни части. Но позициите на Москва и Техеран са сближиха след неотдавнашното посещение на министъра на външните работи на Иран в Москва. Доказателство за това е автографът на иранския президент на приетата на срещата декларация.

Ако се съди по изявленията на лидерите, те са сигурни, че сключването на каспийската Конвенция ще бъде направено в най-близко време. И на заседанието в разширен състав се чуваха практически предложения за разширяване на сътрудничество в Каспийско море. Президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев заяви:

– Като се има предвид сегашното състояние на световния пазар, трябва да се разгледа възможността за сближаване на нашите икономики и увеличаване на двустранната търговия. Още преди уреждането на правния статут на Каспийско море могат да се положат основите на икономическото сътрудничество. Предлагам да се разгледа възможността за създаване на Каспийска зона за свободна търговия.

Четвъртата среща на каспийските държави, според общото мнение на лидерите на страните-участнички беше определена като пробив. Принципите на сътрудничеството и решенията на основните въпроси в Каспийско море, бяха договорени. Подписани бяха споразумения за биоресурсите, хидрометеорологията и сигурността. Всички лидери се съгласиха с факта, че в Каспийско море могат свободно да плават кораби на крайбрежните държави, и че то трябва да остане море на приятелството, мира, сътрудничеството и добросъседските отношения.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Адмирал Ефтимов: Военноморските сили успешно изпълниха поставените задачи

„Въпреки сложната международна обстановка и недостатъчната ресурсна осигуреност, както и в условията на конфликта в Украйна, през изтеклата година Военноморските сили успешно

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент