Китай субсидира местните корабособственици

Screen Shot 2014-10-02 at 7.57.47 AM293,3 млн. долара са получили четири китайски компании от местното правителство за обновяване на флота си. Средствата са осигурени от народната република, която още през миналата година съобщи, че издига като основен приоритет корабоплаването и ще субсидира много предприятия за обновяване на флота и извеждане от експлоатация на стари кораби.

Изискването е средствата да бъдат използвани за строителство на нови по-екологични кораби, построени в китайските корабостроителници.

Вчера COSCO съобщи, че е получила 1,3 млрд. юана (над 250 млн. долара) като компенсация за нарязване на стари кораби.

China Shipping Development Co. (CSDC) е получила 215 млн. юана за скрапирането на 15 кораба. China Shipping Container Lines (CSCL) е взела 40 млн. юана за извеждане от експлоатация на 5 съда и за обновяване на други пет кораба.

В началото на септември, правителството в Китай съобщи, че е задействан план за „индустриално съживяване“. Всички мерки по него трябва да бъдат изпълнени до 2020 година. Планът включва и редица реформи в институциите, намаляване на данъците за корабопритежателите, както и модернизация на пристанищната инфраструктура.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Кап. Александър Калчев, БМФ: Строим агресивно нови кораби, планираме влизане на нови пазари

К.д.п. Александър Калчев е роден на 11 юни 1975 г. във Варна. От най-ранна детска възраст започва активно да се занимава с ветроходен спорт, а по-късно завършва с отличие