Изпращаме фрегата „Верни“ в операцията на НАТО „Актив Индевър”

Фрегата "Верни", снимка: Пресцентър, ВМС
Фрегата „Верни“, снимка: Пресцентър, ВМС

На 7 октомври 2014 г. /вторник/, в пункт за базиране Бургас /Атия/ на военноморска база – ВМС ще бъде изпратена фрегата „Верни” от състава на дивизион патрулни кораби, която ще участва в операцията на НАТО в Средиземно море „ACTIVE ENDEAVOUR”.

Операцията “Актив Индевър” (Active Endeavour, ОАЕ) е една от мерките на НАТО за  
борба с тероризма и се изразява във възпиране; защита и откриване на терористични  действия в акваторията на Средиземно море.

Първоначално зоната на отговорност на ОАЕ е източното Средиземноморие, а от март 2004 г. операцията вече обхваща цялото Средиземноморие.

Военноморските сили на НАТО продължават да провеждат възпиращи атнтитерористични операции в Средиземно море с четири кораба, една подводница и авиация за морско разузнаване. Операцията подкрепя усилията на военноморските сили на нациите по защитата на морската енергийна инфраструктура и морските линии за комуникации срещу терористични атаки.

От 2005 г. практически израз на подкрепата на България за ОАЕ е ежегодното участие за срок от един месец в операцията с една фрегата с екипаж от около 110 души и една група от специалния морски отряд за проверка на корабите.

Мисията на фрегатата включва осъществяването на наблюдение на морски превози в зоната на отговорност (международните води на Средиземно море) и при съгласие извършваше проверка на кораби и товари съгласно поставените й от командващия операцията задачи. Екипажът поддържа постоянна готовност по заповед да защити определени кораби. Фрегатата ни участва и в провеждане на операции по ескортиране на граждански кораби на страни-членки на НАТО през Гибралтарския пролив.

Maritime.bg – ВМС

Последни новини

Последни новини

Не са извършени подробни изследвания преди строителството на „Карантината“ във Варна

Не са извършвани изследвания за по-детайлна и надеждна оценка при строителството на рибарско пританище Карантината за установяване ефекта на наносния транспорт, ерозионните и