До четири месеца „Петър Берон“ трябва да бъде изтеглен

petyr-beron-motoren-korabДо началото на месец февруари 2015г. кораб „Петър Берон“ трябва да бъде изтеглен от стоянката на Български морски квалификационен център. Това обясниха пред Maritime.bg от центъра, след като официално бе финализирана продажбата на построения през 1949 г. плавателен съд.

Новият собственик на кораба е фирма „Юнион Инвестмънт“. Договорът, на стойност 1 239  999,42 щатски долара, е подписана в началото на месеца. 

От БМКЦ уточниха, че корабособственикът вече е започнал подготовката за предстоящата буксировка. Фирмата-собственик следва да предприеме необходимите мерки за привеждане на кораба в безопасно състояние по отношение на опазване на морската среда, да провлачи кораба и да освободи стоянката му в стария канал „Море – Езеро” в Пристанище Варна.  

Преди операцията, която вероятно ще приключи на турско корабно режище, Морска администрация ще изиска пълен подводен оглед за установяване състоянието на корпуса. Към момента такъв е невъзможен, тъй като на стоянката на кораба няма необходимата за целта дълбочина, обясниха пред Maritime.bg от ДМА – Варна. Най-вероятно „Петър Берон“ първоначално ще бъде провлачен до точка във Варненското езеро, където ще бъдат извършени огледите. 

Корабособственикът следва да изпълни и всички предписани от ДМА – Варна мерки за осигуряване на непотопяемостта и предотвратяване на замърсяването на морската среда с нефтоводни смеси.

Фирмата вече е изпълнила и ангажимента си да внесе по сметката на „Български морски квалификационен център” ЕАД  допълнителна гаранция в размер на 10 % от предложената покупна цена на кораба, която ще служи като гаранция за изпълнението на задължението му да освободи стоянката в стария канал „Море-Езеро“ в Пристанище Варна в срок до 03.02.2015г.

„Петър Берон“ е построен в „Томпсън и синове”, Съндърланд, Великобритания през 1949 г., към настоящия момент е преустроен в плаваща учебна база, дата на регистрация – 18.12.1967 г., дължина най-голяма – 139.18 м, широчина най-голяма – 18.02 м, височина на борда – 11.84 м, БТ/НТ – 7 476/4 085 тона, дедуейт – 9 084 т, последен ремонт – 1978 г, клас при Български корабен регистър – изтекъл, не е подновен.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Наградиха офицери от флота

За проявен висок професионализъм и постигнати отлични резултати при организирането и провеждането на ежегодното учение на НАТО “Cyber Coalition”, със заповед на министъра на

След повторната авария с тръбопровода: Емил Димитров проверява за укрита информация във Варна

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров разпореди на Басейнова дирекция „Черноморски район“ и на РИОСВ-Варна да извършат проверка и да му докладват имало ли е

Четирима се борят за две независими места в борда на Пристанище Варна

Снимка: Пристанище Варна Продължават конкурсите за избор на членове в ръководствата на държавните дружества от морската индустрия. Припомняме, че такива обяви транспортното