Бургазлия застава начело на първото българско плаване до морския „Еверест”

cape-hornПървото родно плаване специално до нос Хорн, известен като морския Еверест, ще се осъществи с ветроходна яхта.  Експедицията стартира в края на месец октомври.

Тричленният екипаж ще бъде под командването на бургазлията капитан Кирил Киров.  Експедицията е огромно предизвикателство, а очакванията са морското плаване да продължи повече от  6 месеца. 

Дестинациите на приключенския маршрут включват – протокa Босфора, пролива Дарданелите, градовете Коринт (Гърция) и Месина (Италия), Гибралтарския проток – най-южната част на Пиренейския полуостров,  Магелановия проток, Канала на Бигъл, Прохода на Дрейк, Теснината на ЛЕ МЕР и крайната точка – Нос  Хорн.

Чрез он-лайн навигационна система, през интернет страницата  и профила на събитието в социалната мрежа (Нос Хорн 2014), цялата българска общественост ще може да следи плаването, както и достигнатите локации по маршрута.

Основната цел на начинанието е поставяне на българското знаме, което досега не е стигнало до най-южната точка на Южна Америка.

Друг интересен факт е, че екипажът ще бъде снабден с професионална техника за заснемане на всички забелижителности по пътя към голямата цел. Идеята е след това най-любопитните кадри да бъдат представени в снимкова  експозиция, която ще даде 100-процентова картина за пътуването.

Инициативата – първи български флаг на нос Хорн, се реализира с подкрепата на Община Бургас.

Maritime.bg – България / Любопитно

Последни новини

Последни новини

Адмирал Ефтимов: Военноморските сили успешно изпълниха поставените задачи

„Въпреки сложната международна обстановка и недостатъчната ресурсна осигуреност, както и в условията на конфликта в Украйна, през изтеклата година Военноморските сили успешно

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент