Бургазлия застава начело на първото българско плаване до морския „Еверест”

cape-hornПървото родно плаване специално до нос Хорн, известен като морския Еверест, ще се осъществи с ветроходна яхта.  Експедицията стартира в края на месец октомври.

Тричленният екипаж ще бъде под командването на бургазлията капитан Кирил Киров.  Експедицията е огромно предизвикателство, а очакванията са морското плаване да продължи повече от  6 месеца. 

Дестинациите на приключенския маршрут включват – протокa Босфора, пролива Дарданелите, градовете Коринт (Гърция) и Месина (Италия), Гибралтарския проток – най-южната част на Пиренейския полуостров,  Магелановия проток, Канала на Бигъл, Прохода на Дрейк, Теснината на ЛЕ МЕР и крайната точка – Нос  Хорн.

Чрез он-лайн навигационна система, през интернет страницата  и профила на събитието в социалната мрежа (Нос Хорн 2014), цялата българска общественост ще може да следи плаването, както и достигнатите локации по маршрута.

Основната цел на начинанието е поставяне на българското знаме, което досега не е стигнало до най-южната точка на Южна Америка.

Друг интересен факт е, че екипажът ще бъде снабден с професионална техника за заснемане на всички забелижителности по пътя към голямата цел. Идеята е след това най-любопитните кадри да бъдат представени в снимкова  експозиция, която ще даде 100-процентова картина за пътуването.

Инициативата – първи български флаг на нос Хорн, се реализира с подкрепата на Община Бургас.

Maritime.bg – България / Любопитно

Последни новини

Последни новини

Морска администрация изгражда инфраструктура за интегрирано морско наблюдение

Изпълнителна агенция „Морска администрация" ще изгради национална инфраструктура за интегрирано морско наблюдение, базирана на модела за данни на CISE. Днес във Варна се

Стартира проект за внедряване на интегрирано българско морско наблюдение

Стартира проект „Внедряване на Интегрирано българско морско наблюдение (ИнБулМарС), базирано на обща среда за обмен на информация (CISE) за наблюдение на морската територия на