Търсят средства за морското търсене и спасяване

sarМорското търсене и спасяване ще бъде обсъдено днес на среща между представители на Министерството на вътрешните работи, Министерството на отбраната, Ръководство въздушно движение и ИА „Морска администрация“. Срещата е по инициатива на служебния министър на транспорта Николина Ангелкова, която вчера се срещна с представители на морския бранш.

„Много е важно да се начертаят в краткосрочен план стъпките за взаимодействие в тази посока“, коментира вчера Ангелкова.

Тя съобщи, че само в бюджета на РВД за 2015 г. са заделени около 2 млн. лева за тази дейност. Те се отделят съгласно Чикагската конвенция на Международната организация за гражданска авиация (ИКАО) и се предвидени целево само за дейности по търсене и спасяване.

Затова трябва да използваме този ресурс целесъобразно и в тясна координация с всички ангажирани институции“, каза министър Ангелкова.

Вероятно ще бъде търсен вариант за прехвърляне на средства за морското търсене и спасяване.

Ангелкова пое ангажимент още в близките седмици звеното за разследване на произшествия на море да бъде прехвърлено във Варна. „Не виждам смисъл тези специалисти да работят в София„, категорична бе тя.

По време на срещата с морския бранш, бяха обсъдени и възможностите за създаване на специална спасително-аварийна служба за търсене и спасяване при инциденти във водния и въздушния транспорт. „Със създаването на подобно звено ще се постигне оптимизация и много по-добра координация при реакции в критични ситуации“, каза Николина Ангелкова.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

ДППИ може да получи средства по ОПТИ за увеличаване капацитета на черноморските пристанища

Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" може да получи над 24 млн. лева по проекти по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014 - 2020 г.,