Търсят средства за морското търсене и спасяване

sarМорското търсене и спасяване ще бъде обсъдено днес на среща между представители на Министерството на вътрешните работи, Министерството на отбраната, Ръководство въздушно движение и ИА „Морска администрация“. Срещата е по инициатива на служебния министър на транспорта Николина Ангелкова, която вчера се срещна с представители на морския бранш.

„Много е важно да се начертаят в краткосрочен план стъпките за взаимодействие в тази посока“, коментира вчера Ангелкова.

Тя съобщи, че само в бюджета на РВД за 2015 г. са заделени около 2 млн. лева за тази дейност. Те се отделят съгласно Чикагската конвенция на Международната организация за гражданска авиация (ИКАО) и се предвидени целево само за дейности по търсене и спасяване.

Затова трябва да използваме този ресурс целесъобразно и в тясна координация с всички ангажирани институции“, каза министър Ангелкова.

Вероятно ще бъде търсен вариант за прехвърляне на средства за морското търсене и спасяване.

Ангелкова пое ангажимент още в близките седмици звеното за разследване на произшествия на море да бъде прехвърлено във Варна. „Не виждам смисъл тези специалисти да работят в София„, категорична бе тя.

По време на срещата с морския бранш, бяха обсъдени и възможностите за създаване на специална спасително-аварийна служба за търсене и спасяване при инциденти във водния и въздушния транспорт. „Със създаването на подобно звено ще се постигне оптимизация и много по-добра координация при реакции в критични ситуации“, каза Николина Ангелкова.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Кап. Александър Калчев, БМФ: Строим агресивно нови кораби, планираме влизане на нови пазари

К.д.п. Александър Калчев е роден на 11 юни 1975 г. във Варна. От най-ранна детска възраст започва активно да се занимава с ветроходен спорт, а по-късно завършва с отличие