Ирак и Кувейт се карат за пристанище Мубарак

Правителството на Ирак официално поиска от Кувейт, да бъде спрян строежът на пристанището Мубарак Ал Кабеер, което се изгражда в северната част на Персийския залив. Тази позиция Ирак изрази чрез официално писмо до Кувейт вчера, като основен довод в искането е, че със строителството на този мега порт ще се блокирала достъпа на Ирак до море.

Правителството на Ирак поиска кувейтската страна да спре работата по изграждането на порт Мубарак, докато не сме сигурни, че няма да бъдат засегнати правата на Ирак да плава в съвместно споделените водни пътища„, заяви Али Ал Даббаг, министър от кабинета.

Редица политици и експерти изразиха мнение, че с изграждането на порта Ирак ще бъде ограничен, а тесният воден път Хор Абдуллах ще бъде „задръстен“.

Ежедневно от Ирак се изнасят около 1,8 млн. барела петрол. Износът се извършва през терминалите Басра и Хор ал-Амях, а портовете Ум Яср и Зубайр се използват за импорт.

През Април м.г. Кувейт анонсира строителството на нов мега порт, това стана точно година след като правителството в Ирак представи намерението си за строеж на ново пристанище.

През Май т.г. консорциум, в който участва Хюндай корпорация, започна строителството планирано за 1,1 млрд. щ. долара. Въпреки сътресенията, официални лица от Кувей заявяват, че пристанището ще бъде въведено в експлоатация през Март 2016г..

maritime.port.bg – Свят

Последни новини

Последни новини