Черно море – сцена на военните действия

cherno-more

Вашингтон разглежда Черно море като център на единния театър на военните действия. За главен свой враг на Черно море той смята Русия. А последната, разгръщайки на кримска насока пълноценна групировка войски, на всички войнствени заявления от Вашингтон и Брюксел спокойно отговаря: „Готови сме. Чакаме“.

Това е основната мисъл на статията на Джордж Фридман, президент на американската компания „Стратфор“: „Украйна, Ирак и черноморската стратегия“. Неговите разсъждения представляват определен интерес, защото това е частна разузнавателно-експертна компания, обединяваща бивши сътрудници на американските специални служби, държавни структури и различни „мозъчни центрове“. Освен това, авторът признава, че САЩ разглеждат ставащото в Украйна като възможност за нанасяне на стратегически удар по националната сигурност на Русия, пише „Гласът на Русия„.

50604355Публикацията на Фридман всъщност изцяло потвърждава думите на постоянния представител на Русия в НАТО Александър Грушко, че Северноатлантическият алианс стремително увеличава военното си присъствие в акваторията на Черно море, което води до съществени промени в стратегическия и регионалния баланс. Тя потвърждава и заявлението на новия генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че ръководството на блока е готово да разговаря с Русия само от позицията на силата.

Процесът на нарастване на военното присъствие на НАТО в региона започна още преди държавния преврат в Киев. Още тогава в акваторията на Черно море започна да се увеличава военноморската групировка на нечерноморски държави, преди всичко на САЩ, от най-разнообразни кораби. За оказване на натиск върху неприемащата Майдана Москва американците избраха кораб със система за противоракетна отбрана „Иджис“. Министерството на отбраната на Русия абсолютно логично прецени появата на тези кораби като стремеж на САЩ „максимално да доближат до територията на Русия морската съставка на своята система за противоракетна отбрана“.

МВнР на Руската Федерация постоянно напомня, че НАТО използва своите кораби в Черно море с нарушение на конвенцията на Монтрьо, изискваща идването на кораби в Черно море на нечерноморски страни да не надхвърля три седмици. Но американските кораби често пъти направо игнорират международното право: например американската фрегата USS Taylor превиши този лимит с 10 дни.

[col type=“half“]
Източноевропейският вектор на черноморските устреми на НАТО се характеризира със засилване на присъствието на блока в Румъния и България. В Румъния, която през септември се съгласи да разположи на своя територия войски на алианса, ще се появят бойни самолети и бази на Северноатлантическия алианс. Край бреговете на България, чрез която западните стратези планират да окажат натиск върху Русия по въпроса за Южен поток, от 4 до 11 юли се проведоха ученията „Бриз 2014“. В тях участваха турски, италиански и британски бойни кораби на 2-ра постоянна противоминна групировка на НАТО.
[/col]

[col type=“half last“]
Плевнелиев: Трябва да свикнем с активност на НАТО в Черно море
„Вече виждаме засилена активност на НАТО с кораби в Черно море. Това е координирано с нас. В бъдеще ще трябва да свикнем с това, че ще има засилена активност и повече учения на български, румънски, турски, но и американски, френски и други армии на партньорски държави в Черно море“, казва българският президент Росен Плевнелиев в интервю за германското радио “Дойчландфунк”, посветено основно на отношението на България към кризата в Украйна.
[/col]
Военноморските сили на Румъния, България и САЩ демонстративно проведоха маневри в Черно море край бреговете на Украйна в навечерието на референдума в Крим. На 8 септември НАТО отново тренира свои действия по време на военноморските учения „Сий Бриз“ в северозападната част на Черно море, недалеч от Одеса, превърнала се в главна база на военноморските сили на Украйна и територия за перспективни операции на НАТО в Източна Европа.

181116734Сега всички действия на НАТО и САЩ в региона са насочени срещу Русия, запазила, благодарение на завръщането на Крим в състава на страната, своето военноморско присъствие на Черно море. Целите им са много прости.

Алиансът и НАТО опитват да лишат Русия от достъп до Черно и Средиземно море с помощта на военноморските сили и базите на НАТО, да минимизират ролята на Русия като световна държава и потенциална пречка на глобалните имперски амбиции на Вашингтон, в това число в суровинната сфера и да превърнат Украйна в стратегически плацдарм за подкрепа и координиране на действията на неолиберални и неофашистки пронатовски марионетки на Запада в Русия, както и проникване на НАТО в Кавказ и южна Русия.

Не е за учудване неотдавнашното заявление на министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу, че на кримско направление ще бъде разгърната пълноценна групировка руски войски.

На кримски летища вече има фронтови бомбардировачи и разузнавачи Су-24, амфибии Бе-12, бойни и транспортни хеликоптери. Има информация, че след модернизиране на инфраструктурата на летищата на полуострова допълнително могат да бъдат прехвърлени изтребители Су-27, противолодкови Ту-142 и Ил-38, хеликоптери Ка-27 и Ка-29. Освен това, за защита от въздушни удари там ще бъде създадена съвременна ешелонирана система за противовъздушна отбрана. В Крим неотдавна бяха формирани две нови части – артилерийски полк и отделен полк за радиационна, химическа и биологическа защита. Едновременно с това за Черноморския флот се произвеждат 6 нови дизелови подводници от проект 636. Според някои данни, част от тях ще се намират в дивизиона в Севастопол.

Така че – на всички войнствени заявления от Вашингтон и Брюксел Москва спокойно отговаря: „Готови сме. Чакаме“.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Намалял е броят на инцидентите в морската индустрия за последното десетилетие

Новите дигитални системи и подобрените технологии при строителството на плавателни съдове, строгият регулаторен надзор и подобрената култура на безопасност са допринесли за

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент