Сглобяват обща система за морско и въздушно търсене и спасяване

tyrsene-i-spasyavaneПредстои да бъде сглобена обща система за морско и въздушно търсене и спасяване. Това каза пред Maritime.bg изпълнителният директор на ИА „Морска администрация“ к.д.п. Живко Петров. Припомняме, че по инициатива на служебния министър на транспорта Николина Ангелкова, в края на миналата седмица се проведе среща между отговорните институции за подготовка на стъпки за взаимодействие между тях.

В края на тази седмица срещите ще продължат, но вече с участието на представители на Министерството на вътрешните работи.

„Ние имаме център, имаме изготвени процедури за взаимодействие с Гранична полиция например, докато при въздушното търсене и спасяване няма“, коментира к.д.п. Петров. По думите му е необходимо да бъде изготвена обща система за взаимодействие.

Повод на допълните срещи ще бъдат евентуални учения, които ще бъдат финансирани с част от средствата отделени в бюджета на ДП „Ръководство за въздушното движение“, съгласно Чикагската конвенция на Международната организация за гражданска авиация (ИКАО). За следващата година РВД ще разполага в бюджета си с 2 млн. лева за целите на търсенето и спасяването.

„Ще можем да тренираме ситуации с паднало въздухоплавателно средство във водите ни“, коментира к.д.п. Петров. По думите му това е единственият начин за непряко използване на средствата и от страна на ИАМА.

„Към момента няма процедура за съвместни действия, а такава трябва да се направи за да постигне оптимизация и много по-добра координация при реакции в критични ситуации“, коментира още к.д.п. Петров.

Припомняме, че по време на среща на министъра на транспорта с морския бранш, бяха обсъдени и възможностите за създаване на специална спасително-аварийна служба за търсене и спасяване при инциденти във водния и въздушния транспорт.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Ивайло Гавраилов: Мотивацията ни е огромна, основен приоритет е да отпушим инвестиционния процес

Мотивацията ни е огромна, за да продължим с непрекъсната си комплексна работа, да надграждаме, да си поставяме все по-високи цели и с една по-уверена походка да посрещаме

Георги Гвоздейков: Въвеждането на зелен транспорт ще бъде сред водещите ми приоритети

Въвеждането на зелен транспорт ще бъде сред водещите ми приоритети, заяви новият министър на транспорта и съобщенията инж. Георги Гвоздейков на церемонията по приемане на