Гигантът, който ще строи „Южен поток“, излезе на ходови изпитания (видео)

pieter-schulteВ момента текат ходовите изпитания на гиганта PIETER SCHELTE, който трябва да положи втората линия на газопровода Южен поток в Черно море. Корабът бе построен в корабостроителницата на Daewoo в южнокорейския град Окпо за базираната в Швейцария компания Allseas Group.

PIETER SCHELTE е най-големият кораб в света за инсталиране на нефтени и газови платформи и полагане на морски тръбопроводи. Съдът има дължина 382 метра, широчината му е 124 метра.

Pieter-schelteСтроителството на гиганта започна през 2010 година, но концепцията е от 1987 година. Предполага се, че съдът струва около 3 млрд. щ. долара. В момента Allseas Group планират строителството на втори по-голям кораб.

Maritime.bg припомня, че гигантският специализиран катамаран бе нает от „Южен поток транспорт“ за полагането на втората линия от морския газопровод в Черно море. Според договорите, Allseas ще положат около 900 км тръби по дъното на морето за завършването на втората линия.

Allseas ще започне полагането на тръбите от втората линия тръбопроводи през лятото на 2015 година, докато Saipem полага първия тръбопровод.

Втората линия ще бъде пусната в експлоатация до края на 2016 г.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент