Carnival ще участва в създаването на първия китайски пътнически кораб

00221917dead1272931703Carnival Corp. се съгласи да помогне на Китай да изгради първия си круизен кораб на фона на увеличаващото се търсене на пътувания. Този ход дава шанс на страната да се превърне във втория най-голям пазар за плавателни съдове за отдих само за три години, пише Bloomberg, цитиран от Investor.bg.

Carnival ще подпише меморандум с държавната компания China State Shipbuilding Corp. и вероятно двете ще създадат джойнт венчър, който ще има за цел да ускори развитието и растежа на китайската круизна индустрия, твърди базираната в Маями компания, която е най-големият оператор на круизни кораби в света. Италианската Fincantieri SpA, най-големият строител на круизни кораби, може да е трета страна в джойнт венчъра, посочва Carnival.

Икономическият растеж и увеличаването на разходите в Китай ще помогне на страната да стане втория най-голям пазар на круизи в света след САЩ. Очаква се до 2020 г. страната да има 4,5 млн. пасажери на подобни кораби, сочат данни на Министерството на транспорта в Китай. Всяка сделка за изграждането на круизни кораби ще помогне на China State Shipbuilding да увеличи източниците си на приходи извън строителството на кораби за насипните товари и контейнеровози.

„Круизните линии са част от корабостроителния бизнес и имат най-висока търговска стойност“, коментира Лорънс Ли, анализатор на UOB Kay Hian Investment в Шанхай. „Но Китай и CSSC ще започнат от нулата и ще изградят капацитет за създаването на круизни кораби, което ще отнеме известно време“.

В изявлението си Carnival не посочва кога ще бъде сформиран джойнт венчърът, а говорителят на China State Shipbuilding не отговаря на телефона си.

Carnival се присъединява към Royal Caribbean Cruises, втория най-голям круизен оператор в света, в търсенето на по-бърз растеж в Китай. Освен това Carnival се опитва да привлече повече туристи в Азия след поредицата от инциденти, с които се сблъска на други пазари от 2012 г. насам. Сред проблемите ѝ бяха разболяването на голяма част от пасажерите на неин кораб в САЩ, пожар на кораба Triumph cruise и инцидента с Costa Concordia край италианския бряг през 2012 г.

Carnival има четири кораба в Китай, а през септември заяви, че ще премести главния си оперативен директор Алън Бъкълу в Шанхай, където той ще има задачата да направлява експанзията в страната.

Royal Caribbean Cruises провежда международни круизи, започващи от редица азиатски пристанища, сочи информация на уебсайта ѝ.

Китай е напът да се превърне във втория най-голям круизен пазар в света след САЩ до 2017 г. според World Travel Market and Euromonitor International.

По силата на споразумението с Китай Carnival ще се погрижи за проектирането на новия кораб. Европейските корабостроителници доминират в сферата на изграждането на круизни плавателни средства.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Силна конкуренция, слаба реколта и COVID-19: причините за спада на товарооборота в Пристанище Варна

Силният конкурентен натиск от частните пристанища, слабата зърнена реколта и пандемията от COVID-19 са сред причините за намаляване товарооборота на държавния пристанищен оператор