НАТО и Русия провеждат военноморски учения в Средиземно море

sredizemno-moreНАТО и Русия провеждат военноморски учения в Средиземно море.

Вече започнаха ученията на Силите за реагиране на НАТО, в които участват над 5000 военнослужещи от 14 страни-участнички в Северноатлантическия договор: Белгия, Великобритания, Германия, Гърция, Испания, Италия, Канада, Холандия, Норвегия, Полша, Португалия, САЩ, Турция и Франция.

В маневрите са задействани още две страни-партньорки на алианса: Финландия и Швеция. Ученията ще продължат до 26 октомври, в тях участват 20 бойни кораба, няколко подводници и авиация.

Големият противолодков кораб на Северния флот на Русия „Вицеадмирал Кулаков“ и големият десантен кораб на Черноморския флот „Новочеркаск“ също ще проведат учения в Средиземно море.

Корабите ще се срещнат в централната част на Егейско море. След това, при прехода към източните райони на Средиземно море, ще отработят задачи по съвместно маневриране и ще проведат учения по организация на комуникацията, защита и отбрана на отряд бойни кораби.

Русия започна формирането на Средиземноморската ескадра през март 2013 г. Сега в състава на средиземноморската групировка има кораби от Тихоокеанския, Северния, Балтийския и Черноморския флот на Русия.

Maritime.bg – ВМС

Последни новини

Последни новини

Кап. Александър Калчев, БМФ: Строим агресивно нови кораби, планираме влизане на нови пазари

К.д.п. Александър Калчев е роден на 11 юни 1975 г. във Варна. От най-ранна детска възраст започва активно да се занимава с ветроходен спорт, а по-късно завършва с отличие