Двойно повече круизни кораби у нас през отминалото лято

520263Двойно повече круизни кораби са посетили това лято българските пристанища в сравнение с предходната година. Само във Варна са акостирали около 40 големи лайнера, които по груби сметки са довели около 20 000 туристи. Реално средногодишно досега Варна се посещаваше от 20-22 круизни кораба, пише „Монитор„.

След недоброто лято по морето през тази година круизният туризъм обаче е на път да поизлъска малко имиджа ни на привлекателна туристическа дестинация. Специалистите в бранша признават, че родният туризъм удари джакпота от кризата в Украйна, след като круизните компании отмениха посещенията си в Одеса, Севастопол и Ялта в източната част на Черно море и пренасочиха спирките на плаващите си хотели към нашата страна. Само до началото на август тази година през Морска гара Варна преминаха 11 500 пътници от акостирали круизни кораби. Това бе четири пъти повече спрямо цялата 2013 г., а основната причина е кризата в Украйна, призна изпълнителният директор на пристанище Варна Божидар Чапаров.

Приходите от круизния туризъм също не са за пренебрегване. Предварителните прогнози на браншовиците са, че само от сувенири, храна и напитки този сезон круизните туристи са оставили във Варна над 2 милиона лева. На пристигащите по море разчитат много и от местните музеи. Ползите за регионалната икономика пък са свързани с пристанищните такси, които се плащат за престоя на белите плаващи дворци на Морска гара.

Корабът „Вояджър“, плаващ под флага на Бахамските острови, доведе вчера на Морска гара във Варна едни от последните 339 пасажери за сезона. На борда на лайнера пътуват основно английски туристи, които правят средиземноморска обиколка с посещения и на най-големите черноморски пристанища. Това е едно от последните планирани гостувания на пасажерски кораб за лятото във Варна, като през седмицата се очаква приключването и закриването на сезона. С есента и закриването на сезона пък се обяснява и по-малкият брой на туристите, които слязоха на брега и поеха с автобуси към различни дестинации.

Повече от 16 000 туристи са пътували по Дунав с корабите на единственото дружество за речен круизен туризъм у нас. Честите валежи са се оказали благоприятни за нивото на реките, като не се е стигало до ниски води, които обикновено създават проблеми на корабоплаването. Повечето от туристите са били германци.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Кап. Александър Калчев, БМФ: Строим агресивно нови кораби, планираме влизане на нови пазари

К.д.п. Александър Калчев е роден на 11 юни 1975 г. във Варна. От най-ранна детска възраст започва активно да се занимава с ветроходен спорт, а по-късно завършва с отличие