Швеция издирва руска подводница

This amateur photo made available by the Swedish Defence Ministry shows an object in the sea near StockholmШведската армия провежда мащабна операция за издирването на предполагаема руска подводница, която бедства в Балтийско море, близо до бреговете на Стокхолм, съобщи в. „Гардиън“. Операцията, която напомня за подобни акции от Студената война, е започнала след прихванат от шведските власти авариен сигнал, пише „Стандарт„.

От Москва обаче отричат да имат бедстващ кораб в региона.

Кораби, хеликоптери и войници са се включили в мащабното издирване. Официално причината за това е засечена „чуждестранна подводна дейност“. Операцията е започнала късно в петък, след като шведското министерство на отбраната получило сигнал от трето лице, че в района може да има чужд кораб.

Властите обаче отказват да дадат повече детайли за него, посочват само, че приемат източника за надежден.

Според в. „Свенска Дагбладет“ в петък вечер визуално е бил засечен обект във водите край Стокхолм. Предишния ден пък бил прехванат разговор по радиото на руски език на честота, използвана за аварийни ситуации. Втори сигнал е бил засечен в петък вечерта, но този път бил криптиран.

Все пак шведската армия успяла да локализира източниците му. Единият от участниците в разговора бил във водите край Стокхолм, а другият – в Калининград, където е разположен руският Балтийски флот.

Предполага се, че във водите край Стокхолм може да има руска подводница или миниподводница, която е претърпяла технически проблем. Според някои анализатори корабът може да е бил изпратен, за да подмени старо шпионско оборудване, или пък да наблюдава шведско военно учение.

Руското министерство на отбраната официално отрече някой от корабите му да е претърпял инцидент. „Подводниците, както и корабите на военноморския флот на Русия, изпълняват задачите си в световния океан според съответните планове. Никакви извънредни, да не говорим за аварийни, ситуации с руски военни кораби не е имало и няма“, се посочва в изявление на ведомството.

Maritime.bg – ВМС

Последни новини

Последни новини

Преди 60 години е създаден Дивизион патрулни кораби към Военноморска база – Бургас

Преди 60 години на днешната дата е създаден Дивизион патрулни кораби към Военноморска база – Бургас. На 2 юни 1963 г. е вдигнат флагът на първия от новодоставените шест

Китай стартира първи морски проект за улавяне и съхранение на въглероден диоксид

Началото на първи пилотен демонстрационен проект в Китай за улавяне и съхранение на въглероден диоксид, обяви Китайската национална офшорна петролна корпорация (CNOOC).