Рибарското пристанище в Сарафово готово през декември

рибарско-пристанище-сарафовоРибарското пристанище в Сарафово ще бъде пуснато в експлоатация през декември, в момента там вървят довършителните дейности по строителството, а общината обяви обществена поръчка за изграждането на съоръженията за акостиране на лодките.

Пристанището се строи по ОП“Рибарство“, като сумата, която спечели общината е 11 млн лева, и към това добави още 1 800 000 лева съфинансиране. Допълнителното оборудване обаче е извън обсега на този проект. За да се пусне обекта в експлоатация е необходимо изграждането на пристани и понтони. Строителството им се заплаща от бюджета на общината, тъй като не влиза в обхвата на европроекта. Прогнозната стойност на поръчката е 108 хиляди лева. Едно от основните изисквания към строителните фирми е да са изграждали подобни съоръжения или сходни такива в последните пет години.Критерий за възлагане е икономически най- изгодната оферта.

„Самото строителство на съоръжението се очаква да приключи през ноември, а през декември да имаме пуснато в експлоатация пристанище“, каза за „Черноморски фар“ Чанка Коралска, директор дирекция „Строителство“ в община Бургас.
По проект пристанището ще е за 104 лодки. съществуващата досега буна, където се поместваха лодките на рибарите е изцяло обновена и реконструирана, така че да е безопасно за плавателните съдове“, поясни още Чанка Коралска.

Непосредствено до сградите на пристанището пък ще е разположено покрито тържище за първа продажба на улова с 20 маси. Предвижда се периметъра на цялата ограда да е осветен и снабден със системи за видеонаблюдение. В западния край на пристанището е предвиден хелинг, осигуряващ пускането на вода на плавателните съдове, както и тяхното изваждане на суша за извършване на ремонтни дейности.
В момента от общината започват процедура за идеен проект за второ пристанище –в Ченгенето. Там ще е с по-малка акватория но също за 100 лодки. Ще се използва стария пристан, като ще се реконструира, каза още Коралска. След като се изработи проекта ще се търси финансиране по европейски програма „Рибарство“ за следващия програмен период.

Maritime.bg – Рибарство

Последни новини

Последни новини

Откриха изложба за годишнината на ВМС, наградиха победителите във флотската спартакиада (галерия)

На 5 август във Военноморския музей беше открита изложба „Творчество и пропаганда във флота в годините на студената война“ по случай 142-та годишнина от създаването на

Финансов експерт е предложеният за генерален директор на ДП „Пристанищна инфраструктура“

Финансов експерт е предложеният за нов генерален директор на ДП "Пристанищна инфраструктура". Роденият през 1981 г. Добромир Янев е завършил Икономическия техникум в Бургас, а

Празник на флота в Русе (галерия)

От град Русе започнаха празненствата по случай 142-та годишнина от създаването на Военноморските сили на Република България. Заместник-командирът на Военноморските сили