Американският кораб Mount Whitney ще акостира в Бургас

040620-N-4308O-056Флагманът на Шести американски флот Mount Whitney, базиран в Гаета, Италия, ще акостира в пристанище Бургас този петък.

Корабът се намира в Черно море в подкрепа на операции по сигурността и сътрудничеството  със съюзници и регионални партньори в зоната на действие на Шести американски флот с цел укрепване на сигурността и стабилността в Европа.

Екипажът на Mount Whitney  е смесен и се състои от моряци и цивилни служители от Военното командване за морски транспорт.  Цивилните служители отговарят за навигацията, палубните и инженерни операции, както и за материално-техническото осигуряване и снабдяване. Военнослужещите на борда на кораба осигуряват комуникациите, системите на въоръжение и сигурността на кораба. Mount Whitney  бе на посещение в града и през ноември 2013 г.

Капитан  Марк Коломбо, командващ кораба, прекарат няколко дни в пристанище Бургас, където ще се срещнат с представители на местната власт.

По време на визитата си в Бургас Оркестърът на военноморските сили на САЩ, който се намира на борда на кораба, ще има среща с ученици и учители от Националното училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров.“ в град Бургас.

Това ще бъде втора поредна среща за учениците от музикалното училище, част от които имаха възможност да чуят изпълнения от репертоара на Оркестъра на борда на Mount Whitney миналата година.

Maritime.bg – ВМС

Последни новини

Последни новини

Кап. Александър Калчев, БМФ: Строим агресивно нови кораби, планираме влизане на нови пазари

К.д.п. Александър Калчев е роден на 11 юни 1975 г. във Варна. От най-ранна детска възраст започва активно да се занимава с ветроходен спорт, а по-късно завършва с отличие