Експедицията до нос Хорн потегля на Димитровден

ekspediciya-nos-hornТрима българи потеглят на Димитровден от Поморие към най-трудно достъпната точка на земното кълбо – нос Хорн в Южна Америка.  Екипажът в състав капитан Кирил Киров, доктор Иван Моллов и Орлин Василев поема това голямо за всеки мореплавател предизвикателство с амбицията да развеят българското знаме на Морския Еверест.  Заедно с трибагреника,  експедицията ще носи знамената на Бургас и Карлово. Екипажът ще плава с туристическа яхта, дълга 14,20 метра. Вече са осигурени необходимите продукти и оборудване за плаването, което ще продължи между 6 и 8 месеца. Дължината на маршрута е 19 000 морски мили. По пътя си ентусиастите ще спират в Малта, Испания, Канарските острови, Бразилия, Аржентина.

„Нашето плаване не е рекорд, не гоним постижения. А дали ще слезем на брега – Господ ще каже“, заяви водачът на експедицията капитан Кирил Киров.

Заместник-кметът на Бургас доктор Лорис Мануелян предаде на екипажа флага на морския град и пожела на мореплавателите успех в трудната мисия.

„За нас е чест, че освен българското знаме, на Морския Еверест ще се развее и знамето на Бургас. Цялата община ще ви подкрепя духом и ще бъде с Вас“, допълни доктор Лорис Мануелян.

Пътуването на яхтата ще може да бъде наблюдавано в Интернет. На сайта www.moreplavateli.com, както и на  Фейсбук страница на плаването до нос Хорн – https://www.facebook.com/horn2014?fref=ts, два пъти на ден ще бъдат публикувани снимки и новини как протича експедицията.

След завръщането на екипажа ще бъде подготвена фотоизложба, проследяваща историческото плаване в снимки, която ще бъде показана в Бургас.

Maritime.bg – Любопитно

Външно съдържание и реклама

Последни новини

Последни новини