Научно постижение от световна величина постъпи във Военноморския музей

03Експонат на месец октомври във Военноморския музей е научно постижение от световна величина. Газовият генератор е дело на български учен с австралийски паспорт. Известен е под името Юл Браун, а неговото изобретение – като Браунов газ.

Родното му име е Илия Вълков, роден е във варненско, завършва с отличие Търговската гимназия във Варна, а през Втората световна война служи като моряк в морската рота на о. Самотраки.

След войната е студент по електроинженерство в Софийската политехника. Като политически неблагонадежден за новата власт той е репресиран. Това е причината през 1952 г. да емигрира в Турция, а по-късно в Австралия, където сменя името си на Юл Браун.

В Австралия Илия Вълков се отдава на своите изследвания и научни разработки. Изобретението му е свързано с получаването на неексплозивна смес от водород и кислород, известна като Браунов газ чрез електролиза на водата.

Генераторът е патентован през 1977 и 1978 г. в Австралия и САЩ.

Изобретателят основава фирмата „Brown Energy“ в Сидни и започва да прави генератори. Първият е продаден през 1984 г. в Китай, където и досега се използва.

До България са стигнали три броя от генератора. Два от тях са в научно-технически институции в София и Габрово.

Генераторът е дарен на Военноморския музей от Общобългарска фондация „Тангра ТанНакРа” с председател Петко Колев. Благодарение на съдействието на к.д.п. Богдан Богданов – председател на Българската морска камара и „Хидроремонт ИГ” ООД, той беше подготвен за експониране и транспортиран в музея. Новото дарение ще бъде експонат на месец октомври и ще бъде изложено в продължение на един месец.

За Брауновия газ

Брауновият газ е получен чрез електролиза на водата, при която водородът и кислородът се разделят. Това не е нещо ново, нито сложно – електролизата е открита преди близо два века от Фарадей. Новото е, че когато двата газа след това се смесят, дори под налягане, те не експлодират, а се свързват мирно и тихо.

„От вода и пак на вода с чиста енергия, която може да пречисти водата, въздуха, храната, въобще света.“ Така Браун формулира сам своето откритие.

Брауновия газ намира широко приложение в различни аспекти на производството. Използва се за рязане, заваряване при висока температура, запояване, в бижутерията, преработката на отпадъци, отопление и други.

Maritime.bg – България

Външно съдържание и реклама

Последни новини

Последни новини

Военноморският музей представя изложбата „По пътя към българското Освобождение“ по случай 3 март

В деня на националния празник 3 март Военноморският музей предлага на посетителите си изложба с непоказвани артефакти от своите фондове. Художествени и документални