До 3 години стартираме произведство на ток от сероводорода в Черно море

НИК "Академик"
НИК „Академик“

До 2-3 години България може да започне промишлено производство на евтин ток от сероводород. Това е показал експериментът с пилотната инсталация, който се проведе с научноизследователския кораб „Академик” на 50 мили от брега срещу Варна, предаде в-к „Черно море„.

След като вече разполагаме с резултатите от пробите, взети на близо 1000 метра дълбочина, реално можем да имаме промишлен добив на електроенергия от сероводород до 2-3 години. Това е периодът, през който трябва да приключи проектирането на производствената инсталация, да се осигури финансирането и да минат всички бюрократични процедури, включително одобряването на ОВОС, обясниха от групата варненски океанолози, провел експедицията и изпитанията. Тя се ръководи от проф. д-р т. н. Венко Бешков от Института по инженерна химия при БАН. В нея участват и учени от Института по инженерна химия, Института по океанология, Политехниката в Тимишоара, Румъния, и Института по електрохимия и неорганична химия в Тбилиси, Грузия.

Резултатите от експеримента са много добри в сравнение с постигнатите в лабораторни условия. Най-важното в експеримента е отчитането на изключително високия коефициент на полезно действие, който показва, че ресурсът от сероводородът в морето може да бъде използван 90%. Засега получената електроенергия е

колкото да захранва батерията на часовник

но следващата стъпка е получаването на ток, който да може да захранва електродвигател. Така екипът излиза от чисто научните изследвания, за да предложи до края на годината директна технология за промишлено производство.

Следва осигуряване на финансирането за изграждане на промишлената инсталация, което ако не бъде осигурено у нас, ще се ползва проявения вече голям интерес към проекта от чужбина. Според изчисленията на специалистите от 34 грама сероводород се получават 218 ватчаса електроенергия, колкото да задвижат малък двигател, а от 1 кг се постигат 6,8 киловата – колкото да захранят 2 радиатора за отопление.

В Черно море има огромни залежи от над 4,6 млрд. тона сероводород и след като проектът заработи, ще може да задоволи

енергийните нужди на страната за 200 години напред

Разходът за производство на електроенергията с функционирането на инсталацията ще се захранват с до 10% от общия промишлен добив. Крайната сметка показва, че при наличието на практически неизчерпаеми ресурси, цената на произведения ток ще бъде съпоставима с най-евтината, която се произвежда от АЕЦ „Козлодуй“. С инсталацията ще бъдат осигурени над 10 мегаватчаса електроенергия, която е достатъчна за захранването на крайбрежно селище или морски курорт. Освен това полученият ток може да служи и за извличането на водород от морската вода, който пък е горивото на бъдещето за автомобилите. Според специалисти проектът за производството на електроенергия от сероводорода в Черно море е на път да стане световна научна сензация.

Maritime.bg – Любопитно

Последни новини

Последни новини

Браншът: Трябва да паднат нормативните пречки пред иновациите в аквакултурите

Над 20 - 30 млн. лева са заделени за аквакултурите през новия програмен период и за тяхното ефективно усвояване са нужни съвременни технологични решения, заяви пред Maritime.bg

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на