Тримаран удари кораб с близо 40 възла (фото)

sodebo31-метровият състезателен тримаран SODEBO се е сблъскал с кораб в Ламанша. Инцидентът е станал няколко часа след старта на атлантическата регата La Route du Rhum 2014.

Тримаранът е понесъл сериозни поражения. Щетите обаче не са се оказали фатални. Носовата част на централния корпус буквално е била откъсната след удара. Десният корпус също е засегнал. Мачтата на тримарана обаче не е била прекършена, а шкиперът Томас Ковил успява да овладее ситуацията и достига до пристанище Роскоф.

„Имах чувството, че карам мотоциклет и се блъскам с камион“, казва шкиперът в разпространено прессъобщение.

Шкиперът разказва, че преди инцидента е имало сигнал за неизправност на двигателя. Именно тогава той забелязва, че е близо до два търговски кораба. В същото време тримаранът е бил на автопилот. По това време ветроходът се е движил с 25kn, а корабът, с който се сблъсква с 18kn. Преди сблъсъка тримаранът се е движил с около 40kn, разказва още Ковил.

Maritime.bg – Инциденти

Последни новини

Последни новини

Проф. Боян Медникаров: Световното признание на ВВМУ ни мотивира и за наградата „Питагор“

Флотилен адмирал професор д.в.н. Боян Медникаров Колективната награда „Питагор“, която ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“ получи на 24 май, е за успешен трансфер на научни резултати в

Морето прие адмирал Иван Добрев

На 15 юни 2021 г., последното желание на адмирал от запаса Иван Добрев – „да го приеме морето”, беше изпълнено от Военноморските сили. Церемонията по разпръскването на праха му се