Тримаран удари кораб с близо 40 възла (фото)

sodebo31-метровият състезателен тримаран SODEBO се е сблъскал с кораб в Ламанша. Инцидентът е станал няколко часа след старта на атлантическата регата La Route du Rhum 2014.

Тримаранът е понесъл сериозни поражения. Щетите обаче не са се оказали фатални. Носовата част на централния корпус буквално е била откъсната след удара. Десният корпус също е засегнал. Мачтата на тримарана обаче не е била прекършена, а шкиперът Томас Ковил успява да овладее ситуацията и достига до пристанище Роскоф.

„Имах чувството, че карам мотоциклет и се блъскам с камион“, казва шкиперът в разпространено прессъобщение.

Шкиперът разказва, че преди инцидента е имало сигнал за неизправност на двигателя. Именно тогава той забелязва, че е близо до два търговски кораба. В същото време тримаранът е бил на автопилот. По това време ветроходът се е движил с 25kn, а корабът, с който се сблъсква с 18kn. Преди сблъсъка тримаранът се е движил с около 40kn, разказва още Ковил.

Maritime.bg – Инциденти

Външно съдържание и реклама

Последни новини

Последни новини

Военноморският музей представя изложбата „По пътя към българското Освобождение“ по случай 3 март

В деня на националния празник 3 март Военноморският музей предлага на посетителите си изложба с непоказвани артефакти от своите фондове. Художествени и документални