Кръстницата на „Българка“ гостува на екипажа на кораба

Кръстницата на „Българка” капитан ІІІ ранг Станимира Флорова и капитанът на „Българка” к.д.п. Николай Станев в офицерския салет на кораба. Снимка Navibulgar News
Кръстницата на „Българка” капитан ІІІ ранг Станимира Флорова и капитанът на „Българка” к.д.п. Николай Станев в офицерския салет на кораба. Снимка Navibulgar News

По време на натоварването на моторния кораб „Българка” в Пристанище Варна-изток, от Параходство „Български морски флот” АД организираха среща на екипажа с кръстницата на кораба капитан ІІІ ранг Станимира Флорова, съобщава корпоративното издание на компанията.

На борда тя бе посрещната от капитана на кораба к.д.п. Николай Станев. От името на изпълнителния директор на Параходство БМФ АД к.д.п. Александър Калчев той връчи на кръстницата оригинален комфортметър (термометър и хигрометър). Такъв прибор се използва на серията кораби от типа на „Българка” и е поставен в кабината на капитана.

Кръстницата от своя страна подари на екипажа своя снимка от церемонията по именуването на кораба през м. октомври 2003 г. във Варненската корабостроителница.

На срещата, състояла се в офицерския салет на „Българка”, присъстваха и директорът по техническата експлоатация на Параходството Даниел Харизанов и ръководителят на направление „Техническа експлоатация и обслужване” Иван Карчев.

Участниците в разговора се убедиха взаимно, че както корабът е случил на кадемлия – кръстница, така и кръстницата е случила на добър кораб. След като разбива шампанското о борда на м/к „Българка” Станимира (тогава с бащината си фамилия Андонова) става първенец на Випуск 2004 г. на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” във Варна и по свое желание постъпва на служба във Военноморска база Бургас, където година по-рано е разпределен и бъдещият й съпруг.

От изминалите 10 години офицерска служба капитан ІІІ ранг Флорова изкарва шест на кораб – командва оръжейните системи на фрегатата „Верни” и става първата дама във Военноморските сили на България, стреляла с артилерия главен калибър (100 мм) на боен кораб.

От друга страна моторен кораб „Българка” през изминалите 11 години демонстрира много добри експлоатационни качества и благодарение на професионализма на своите екипажи многократно заслужава да бъде възприеман като флагман на флота на компанията.

Maritime.bg – Курс
Последни новини

Последни новини

Кап. Димитър Димитров: Крупно дарение на БМФ прави необратимо изграждането на Паметника на моряка

За поредна година морячеството посреща своя професионален празник Никулден в условията на пандемията от Ковид 19 и това не може да не определи насоките на разговора пред

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент