Руско-американска среща в Босфора (снимка)

bosforАмерикански есминец «Росс» (USS Ross), плавайки в Черно море се засече с големи руски десантни кораби «Новочеркаск» и «Калининград», съобщи «Звезда», цитиран от rusofili.bg.

Снимките от «срещата» разпространи на 4 ноември турски блогър.

«Новочеркаск» и «Калининград» са кораби на Черноморския флот на Руската Федерация. Тази година те редовно отработват дежурства в акваторията на Средиземно море, като периодично се връщат в Севастопол за снабдяване на запаси.

«Росс» влиза в акваторията на Черно море вече не за първи път. Предишното му влизане бе от 3 до 12 септември. Тогава есминецът взе участие в съвместните с ВМС на Украйна учения Sea Breeze-2014. От 30 октомври, когато през Босфора е преминал есминецът «Куул» (USS Cole), аналогичен на «Росс», в акваторията на Черно море не е имало присъствие на американски кораби.

Oт момента на «5-дневната война» в Грузия през 2008 година американските натовски кораби заедно с канадските и европейските военни кораби, редовно навлизат в неутралните води на Черно море с цел осигуряване на сигурност на партньорите от НАТО или провеждане на съвместни украино-натовски учения.

Въз основа на разпоредбите на Конвенцията от Монтрьо, кораб от нечерноморска държава няма право да се намира в акваторията на Черно море повече от 21 денонощия.

 Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Изграждат дублиращо електрическо захранване на пристанищен терминал Видин – Север

Пристанище Видин - Център, снимка: "Пристанище Видин" Учредява се сервитут за право на преминаване на директен електропровод през поземлен имот в с. Антимово, община Видин,

Морски патрул на Китай и Русия засече чуждестранни кораби и самолети, опитващи да съберат разузнавателна информация

От 17 до 23 октомври 10 кораба и 6 хеликоптера от военноморските сили на Китай и Русия извършиха успешно първия си съвместен морски патрул в Японско море, западната част на

Катерите за брегова отбрана на Русия ще бъдат оборудвани с дистанционно управляем боен модул

През 2022 г. Русия ще започне серийно производство на корабен дистанционно контролиран боен модул "Нарвал", твърдят руски медии. "Бойният модул вече е преминал бойни

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент