Руско-американска среща в Босфора (снимка)

bosforАмерикански есминец «Росс» (USS Ross), плавайки в Черно море се засече с големи руски десантни кораби «Новочеркаск» и «Калининград», съобщи «Звезда», цитиран от rusofili.bg.

Снимките от «срещата» разпространи на 4 ноември турски блогър.

«Новочеркаск» и «Калининград» са кораби на Черноморския флот на Руската Федерация. Тази година те редовно отработват дежурства в акваторията на Средиземно море, като периодично се връщат в Севастопол за снабдяване на запаси.

«Росс» влиза в акваторията на Черно море вече не за първи път. Предишното му влизане бе от 3 до 12 септември. Тогава есминецът взе участие в съвместните с ВМС на Украйна учения Sea Breeze-2014. От 30 октомври, когато през Босфора е преминал есминецът «Куул» (USS Cole), аналогичен на «Росс», в акваторията на Черно море не е имало присъствие на американски кораби.

Oт момента на «5-дневната война» в Грузия през 2008 година американските натовски кораби заедно с канадските и европейските военни кораби, редовно навлизат в неутралните води на Черно море с цел осигуряване на сигурност на партньорите от НАТО или провеждане на съвместни украино-натовски учения.

Въз основа на разпоредбите на Конвенцията от Монтрьо, кораб от нечерноморска държава няма право да се намира в акваторията на Черно море повече от 21 денонощия.

 Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Браншът: Трябва да паднат нормативните пречки пред иновациите в аквакултурите

Над 20 - 30 млн. лева са заделени за аквакултурите през новия програмен период и за тяхното ефективно усвояване са нужни съвременни технологични решения, заяви пред Maritime.bg

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на