Борислав Гуцанов: Проектът за ново пристанище във Варна е колосален, той е свързан с бъдещето на Варна

borislav-gutsanov„Развитието на Варна не може да се решава на парче“, заяви в предаването „Позиция“ на Радио Варна председателят на БСП в града Борислав Гуцанов.

Той коментира проекта за изграждане на новото пристанище и превръщането на настоящото в новата атракционна зона на града.

„В предходния кабинет гласувахме 15 милиона лева за проектиране на интермодалния терминал, на два контейнерни терминала, на два зърнени и един за генерални товари, което да позволи старото пристанище да се превърне в зона за почивка. Колосален проект, който генерално променя Варна и развива две индустрии – морската и туристическата. Тези средства бяха спрени от служебния кабинет. Предложението на кмета до ОбС да се вземат сега 20 декара около Морска гара е само една малка част от този цялостен проект. Аз не съм против това да стане, но нека да се върви напред като се решават въпросите на цяло, а не на парче. Силно се надявам, че господин Московски, като нов министър на транспорта, ще погледне през друг ъгъл на този проект. Няма да го приема като проект свързан с мен, или с БСП, а като проект, свързан с бъдещето на Варна“, коментира Гуцанов.

Той добави, че общинският съвет може да подкрепи предложението на кмета, но само, ако се вземат предвид няколко условия.

„Да се отпуснат отново средствата за цялостно проектиране, да се направи анализ дали тези пристанищни мощности, за които се говори в предложението, наистина не са необходими в момента на пристанището. Сега там са тръбите за Южен поток. Да не се окаже, че с усвояването на тази територия, хора може да останат без работа или държавата губи средства. Ако парите не бяха спрени от служебния кабинет, само след седем месец трябваше да започне изграждането на новото пристанище. И не мога да се съглася, че на този проект може да се гледа на парче“, коментира той.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент