Сблъсъци между активисти на Грийнпийс и испанските ВМС (видео)

Испански военни лодки буквално се врязаха в съдове на Грийнпийс, съобщиха от екоорганизацията. При инцидента един активист е паднал зад борда на RIB. Причина за сблъсъците става протестът на активистите срещу проучването за нефт и газ във водите край островите Fuerteventura и Lanzarote, край испанските брегове. Именно там корпорацията Repsol получи правото за проучване, въпреки сериозните рискове за крехката биосистема край Канарските острови и опасността за туризма. Освен Грийнпийс, много други неправителствени организации се изправиха срещу бъдещото сондиране. За съжаление правителството на Испания не прие доводите на екоорганизациите.

Кораб ARCTIC SUNRISE, който посети България преди година, се включи в мирния протест. Съдът застана в точката, която бе определена за извършване на първичен проучвателен сондаж. ARCTIC SUNRISE пристига в района преди идването на съдовете на Repsol, които в същото време са ескортирани от патрулни кораби от състава на испанския флот.

Като част от кампанията, активисти на Грийпийс са се доближили до сондажния кораб. Именно в този момент испанските военни моряци започват рискованите опити за пресичане на „зелените“ RIB-ове, като накрая се стига до сблъсъци, при които има пострадал.

23-годишен италиански активист пада зад борда на лодка на екоорганизацията. Младежът е със счупен крак и бил транспортиран до болница на брега с военен хеликоптер. Друг активист е бил приет в лазарета на ARCTIC SUNRISE с по-леки наранявания.

Maritime.bg – Курс
Последни новини

Последни новини

Кап. Димитър Димитров: Крупно дарение на БМФ прави необратимо изграждането на Паметника на моряка

За поредна година морячеството посреща своя професионален празник Никулден в условията на пандемията от Ковид 19 и това не може да не определи насоките на разговора пред

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент