Два кораба за строителството на „Южен поток“ пристигнаха в Пристанище Варна

Pipe carrier vessel Normand FlipperДва от корабите, Normand Carrier и Normand Corona обслужващи „Южен поток“ акостираха на пристанище Варна, предаде БГНЕС.

Те са предназначени за пренасяне на тръбите до баржата, полагаща ги на морското дъно. Поради по-голямата си товароподемност и дължина, част от тръбите ще бъдат заварявани на брега.

Проектът за газопровод „Южен поток“ предвижда транспортирането на 63 милиарда куб.м. газ годишно. Това е европейски проект с участието на „Газпром“ /50%/, италианската ЕНИ /20%/, „Електрисите дьо Франс“ и германската „Винтерсхал“ /по 15%/.

„Южен поток“ има за цел да диверсифицира маршрутите за доставка на руски природен газ за Европейския съюз, като се заобиколят нестабилните транзитни държави. Тръбата ще свърже под Черно Море Русия с България, откъдето „синьото гориво“ ще потече за страните от Югоизточна и Централна Европа.

Първоначално се предвиждаше „Южен поток“ да заработи в края на 2015 и началото на 2016 г., но заради кризата в Украйна Брюксел се противопостави на неговото изграждане.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Кап. Александър Калчев, БМФ: Строим агресивно нови кораби, планираме влизане на нови пазари

К.д.п. Александър Калчев е роден на 11 юни 1975 г. във Варна. От най-ранна детска възраст започва активно да се занимава с ветроходен спорт, а по-късно завършва с отличие