С 300 процента се е увеличил корабният трафик за 20 години

koraben-trafikЧетири пъти се е увеличил морският трафик в световните океани през последните 20 години. Това сочи ново проучване, публикувано от Американския геофизически съюз (AGU), който наблюдава развитието на корабоплаването и неговото влияние над околната среда.

За нуждите на изследването са използвани сателитни данни, с които е установен броят на плавателните съдове в световния океан в периода от 1992 до 2012 година. Наблюдавано е движението на плавателните средства.

Експертите са констатирали, че броят на корабите, които извършват презокеански преходи се е увеличил с 60 процента от 1992 до 2002 година. През второто десетилетие на изследването, годишното увеличение е с 10%, като пикът е през 2011 г.

Трафикът се е увеличил значително през последните 20 години във всички морета и океани. Например в Индийския океан, според изследването, се наблюдава 300% по-голям трафик и брой на кораби.

Този зашеметяващ растеж е довел до значително замърсяване на водата и въздуха, уточняват експертите. Отчита се и огромно шумово замърсяване.

„Притеснително е, че трафикът се е увеличил толкова много, дори в най-отдалечените краища на света“, коментира Жан Тоурнадре (Jean Tournadre), геофизик в IFREMER – френски институт за морски изследвания, и автор на 20-годишното изследване. „Казвам това тъй като корабоплаването е един от основните причинители на замърсяване в открити води“, допълва Тоурнадре.

Най-голямо замърсяване – 50% повече азотен двуокис, се наблюдава в района Шри Ланка – Суматра – Китай. Чрез изследването учените ще направят опит да установят какво е влиянието, което корабоплаването оказва над отделните морски екосистеми.

Изследването използва и нов метод за проследяване движението на плавателните съдове. То не е извършено на база данни от AIS, а с помощта на алтиметри на борда на сателити. По подобен начин учените обследват и движението на айсберги.

За да се изготви картата на корабния трафик в периода 1992 – 2012 са използвани данни от алтиметри на 7 сателита.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Намалял е броят на инцидентите в морската индустрия за последното десетилетие

Новите дигитални системи и подобрените технологии при строителството на плавателни съдове, строгият регулаторен надзор и подобрената култура на безопасност са допринесли за

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент