Опасна конфронтация: Турска подводница изплава до катер на гръцката брегова охрана (фото)

podvodnica-turciya
Турска подводница и катер на гръцката брегова охрана се конфронтираха опасно, на фона на риболовен спор в Егейско море. Инцидентът е станал вчера във водите край Бодрум.

Според турската новинарска агенция DHA, гръцки катер е навлязъл в турски води.

Катерът дойде от базата на остров Кос, казаха да се насочим към Бодрум защото сме в гръцки води. Казаха да останем на брега поне два часа„, обяснили риболовците. По техни думи гръцкият катер е бил на около 50 м. от лодката им.

Турска подводница изплава в района половин час след пристигането на гръцкия катер. Подводната лодка е от базата на турския флот в Мармарис (база Аксаз) и е плавала към Кушадасъ. 

След това гръцкият катер е напуснал района и влиза в международни води, преди отново да се насочи към риболовците и подводницата. Според турски медии, катерът е маневрирал опасно, като дори е преминал на по-малко от 50 метра до подводницата. Като доказателство, в Турция разпространиха снимки от инцидента.

Спорът приключва когато турските риболовци се насочват към брега. Именно тогава гръцкият катер се връща в базата на о. Кос, а подводницата продължава своя преход.

През последните месеци се увеличи броят на този вид инциденти. Причина е борбата между Гърция, Кипър и Турция за овладяване на морските богатства. Припомняме, че преди седмици, Кипър нападна турската страна тъй като изпратила изследователски кораб във води, за които вече е дадена концесия за проучвателни сондажи. Подобни провокации накараха гръцкото население в Кипър да прекрати мирните преговори с турската общност.

„Провокациите не могат да бъдат игнорирани, нито могат да бъдат поощрявани“, каза в началото на месеца премиерът на Гърция Андонис Самарас.

Срещу турските провокации се обяви и Египет. Страната призова Турция да спре провокативните маневри в изключителната икономическа зона на Кипър и да спазва международното право.

В същото време обичайната позиция на Анкара е, че провежда изследванията по силата на споразумение с непризнатата Севернокипърска турска република.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Намалял е броят на инцидентите в морската индустрия за последното десетилетие

Новите дигитални системи и подобрените технологии при строителството на плавателни съдове, строгият регулаторен надзор и подобрената култура на безопасност са допринесли за

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент