Рибарите в Черноморец стягат протест (видео)

fish-port-chernomoretsРибари в бургаско се надигат на протест, защото може да загубят работата си. Причината – бъдещата реконструкция на пристанището в Черноморец, която на практика проваля риболовния сезон и остава десетки семейства без препитание, съобщава Нова ТВ.

Хората са принудени още преди месец да приберат инвентара и лодките си. Рибарите обмислят блокади навръх Никулден.

Напрежението на рибарите в Черноморец е породено от предстоящо изграждане на рибарско пристанище. Тяхното недоволство е свързано с това, че от кметството в морския град не са им предоставили място, където да могат да преместят своя инвентар и лодки. От над 80 лодки, които доскоро бяха в пристанище в Черноморец, в момента могат да се видят не повече от 10-15.

Рибарите в Черноморец са получили предупреждения да преместят лодките си и да разрушат рибарските си хижи в края на октомври. По думите им това е в разгара на риболовния сезон, от невъзможността да работят губят прехраната си.

„Никой не ни пита как изкарваме. Лодките да ги няма. Даже и от кметството връчват писма лодките да се изтеглят от кея, да ги няма”, обяснява рибарят Тодор Стаматов.

„Къде ще излизаме при положение, че започнат да правят ремонт тук, на пристанището, няма да има къде да се застане. Няма да има къде да се изкарат примерно днес 10 каси риба, нали. Дай Боже, няма къде да застане трябва да ги нося на ръка до стълбичките там, през пясъка или някакви през пътеката тук нагоре. Не знам откъде ще се излиза”, твърди рибарят Стамат.

Рибарите пресмятат, че ремонтът и липсата на яснота къде да поставят инвентара си, ще доведе до провалянето на два поредни риболовни сезона. Кметът обаче е категоричен, че рибарите трябва да приберат инвентара в домовете си.

„Тук не е Ченгене скеле, където да имаме рибарско селище. Тук си е Черноморец. Всеки си има двор, всеки си има гараж и инвентарът ще се прибере там. А лодките, които останат на вода, ще бъдат, има предоставени места в Созопол, на рибарското пристанище”, обясни кметът на Черноморец Добри Добрев.

Мъжете не вярват, че реконструкцията ще завърши до края на 2015 г., тъй като в момента на кея не могат да влязат машини заради работата. Водният цикъл в града, пък е затворил подстъпа към порта. Затова обмислят да отбележат Никулден с протест.

„Ще блокираме и пътя, ще блокираме и ще протестираме. Някой трябва да чуе, че имаме проблеми”, каза рибарят Тодор.

Мъжете обясняват, че са стигнали  до това решение, защото не срещат подкрепа от никого.

Дали рибарите в Черноморец ще стигнат до крайни действия, да блокират пътища от републиканската пътна мрежа, зависи от Община Созопол.

Maritime.bg – Рибарство

Външно съдържание и реклама

Последни новини

Последни новини

Военноморският музей представя изложбата „По пътя към българското Освобождение“ по случай 3 март

В деня на националния празник 3 март Военноморският музей предлага на посетителите си изложба с непоказвани артефакти от своите фондове. Художествени и документални