Рибарите в Черноморец стягат протест (видео)

fish-port-chernomoretsРибари в бургаско се надигат на протест, защото може да загубят работата си. Причината – бъдещата реконструкция на пристанището в Черноморец, която на практика проваля риболовния сезон и остава десетки семейства без препитание, съобщава Нова ТВ.

Хората са принудени още преди месец да приберат инвентара и лодките си. Рибарите обмислят блокади навръх Никулден.

Напрежението на рибарите в Черноморец е породено от предстоящо изграждане на рибарско пристанище. Тяхното недоволство е свързано с това, че от кметството в морския град не са им предоставили място, където да могат да преместят своя инвентар и лодки. От над 80 лодки, които доскоро бяха в пристанище в Черноморец, в момента могат да се видят не повече от 10-15.

Рибарите в Черноморец са получили предупреждения да преместят лодките си и да разрушат рибарските си хижи в края на октомври. По думите им това е в разгара на риболовния сезон, от невъзможността да работят губят прехраната си.

„Никой не ни пита как изкарваме. Лодките да ги няма. Даже и от кметството връчват писма лодките да се изтеглят от кея, да ги няма”, обяснява рибарят Тодор Стаматов.

„Къде ще излизаме при положение, че започнат да правят ремонт тук, на пристанището, няма да има къде да се застане. Няма да има къде да се изкарат примерно днес 10 каси риба, нали. Дай Боже, няма къде да застане трябва да ги нося на ръка до стълбичките там, през пясъка или някакви през пътеката тук нагоре. Не знам откъде ще се излиза”, твърди рибарят Стамат.

Рибарите пресмятат, че ремонтът и липсата на яснота къде да поставят инвентара си, ще доведе до провалянето на два поредни риболовни сезона. Кметът обаче е категоричен, че рибарите трябва да приберат инвентара в домовете си.

„Тук не е Ченгене скеле, където да имаме рибарско селище. Тук си е Черноморец. Всеки си има двор, всеки си има гараж и инвентарът ще се прибере там. А лодките, които останат на вода, ще бъдат, има предоставени места в Созопол, на рибарското пристанище”, обясни кметът на Черноморец Добри Добрев.

Мъжете не вярват, че реконструкцията ще завърши до края на 2015 г., тъй като в момента на кея не могат да влязат машини заради работата. Водният цикъл в града, пък е затворил подстъпа към порта. Затова обмислят да отбележат Никулден с протест.

„Ще блокираме и пътя, ще блокираме и ще протестираме. Някой трябва да чуе, че имаме проблеми”, каза рибарят Тодор.

Мъжете обясняват, че са стигнали  до това решение, защото не срещат подкрепа от никого.

Дали рибарите в Черноморец ще стигнат до крайни действия, да блокират пътища от републиканската пътна мрежа, зависи от Община Созопол.

Maritime.bg – Рибарство

Последни новини

Последни новини

Д-р Йордан Господинов: За нова финансова помощ на рибарите ще настоява Консултативният съвет за Черно море

Д-р Йордан Господинов е новият генерален секретар на Консултативния съвет за Черно море (КСЧМ). Припомняме, че организацията, като юридическо лице с нестопанска цел, беше

Кап. Александър Борисов: Нека светията бди над нас, за да можем винаги да се завръщаме до тихи води и спасителен бряг

Снимка: Maritime.bg До всички моряци и техните семейства До цялата морска общественост До всички именици ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС Уважаеми колеги, Никулден е един от

Добромир Янев: Моряшката професия доказа, че се упражнява от личности с едни от най-силните, достойни и мъжки характери

По повод един от най-светлите християнски празници в православния ни календар – Никулден, бих искал да поздравя всички моряци, капитани, рибари, както и всички останали хора,

Доц. д-р Елица Петрова: Нашата обща мисия е справяне със сериозните глобални проблеми

От името на Институт по рибни ресурси – Варна и лично от мое име бих искала да поздравя  всички работещи в сферата на рибарството, морската индустрия и наука с големия

Д-р Мариана Кръстева: Всеотдайността Ви в избраното поприще е Вашето успешно „днес“, което утре ще стане част от…

rbt Честит празник на всички Вас, които сте свързали професията, битието и мислите си с морето! Всеотдайността Ви в избраното поприще е Вашето успешно „днес“, което утре ще

Флотилен адмирал Медникаров: Нека Светецът бди над всички и ни пази от бурите на времето и житейските стихии

Да ни е честит големият християнски празник Никулден! Живеем в противоречиво време, когато всеки ден трябва да се отстояват позиции, да се вземат важни решения, да се

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент