60 години от преместването на Морско училище в новия му дом (снимки)

IMG_9038-400

През есента на 2014 г. се навършиха 60 години от преместването на НВМУ „Н. Й. Вапцаров“ в новопостроените за него сгради на ул. „В. Друмев“  във Варна, информират от училището.

Трите сгради на училището са построени на мястото на военен имот, използван от 8-ми приморски полк. Централната сграда на училището е предназначена за администрацията и за класни стаи на курсантите. Двете симетрично разположени перпендикулярно на централната корпус сгради са предназначени основно за живеене на курсантите. Освен тези сгради в задната част след плаца са сграда за столова с кухня и помощни помещения към хранителния блок. Непосредствено до столовата е парната централа и помещения, свързани с тиловото (логистичното) осигуряване на училището. Централната сграда е четириетажна, другите две сгради – триетажни, като покривите на сградите са с керемиди и цигли.

81-7-400През есента на 1954 г. напълно завършени са централната и западната сгради, а източната сграда е на етап груб строеж, без дограма и външно измазване. Кулата на централния корпус не е завършена през тази година – не е била поставена металната игла (конус) на кулата.

По-късно през 1968 г. се надстрояват и трите сгради с по един етаж, а покривите са заменени със железобетонни плочи. Надстроени са още два етажа над столовата, кинозала (зала „Вапцаров“) и допълнително още две помещения за столови.

През седемдесетте години (1975 и 1976 г.) са построени три сгради за живеене на курсантите.Това позволява двете сгради към централния корпус да се освободят за разполагане на катедрите и изграждане на кабинети и лаборатории. Това се реализира след извършения ремонт и преустройство на сградите.

През 1976 г. е построен спортният комплекс с басейн, а през 1983 г. е построен още един учебно-жилищен корпус.

През 1985 г. е завършено строителството и е открит Планетариума на училището.

През последните няколко години се извършва преустройство на помещенията в почти всички сгради. Преустройствата са свързани главно с изграждане на нова учебно-материална база , основно тренажори и нови учебни зали. Преустроени са част от жилищните помещения на курсантите.

През 2013 г. източният учебен корпус е саниран и е сменена старата дограма с алуминиева.

Сградите от 1954 г., особено централния корпус на училището, и неговата архитектура привличат вниманието на варненци и гости на града. Със специалното осветление сградата има впечатляващ изглед през нощта. Централната сграда на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ се превърна в един от символите на град Варна.

Сградите в които е било Морско училище до 1954 г.:


Снимки: ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“

Maritime.bg – Любопитно

Последни новини

Последни новини

Адмирал Ефтимов: Прави се всичко възможно да бъде намерена черната кутия на падналия самолет

Прави се всичко възможно да бъде намерена черната кутия на падналия самолет. Това заяви в "Денят започва" началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Ако майор Валентин