В търсене на млади кадри: Представят възможностите за реализация в корабостроенето и кораборемонта

mtg-delfin1Българската национална асоциация по корабостроене и кораборемонт (БНАКК) е доброволно сдружение с нестопанска цел. В нея  членуват всички корабостроителни и кораборемонтни заводи, най-големите предприятия за производство на корабно оборудване и най-големите проектантски организации в България, както и Института по хидро и аеро – динамика, Висшето военно морско училище „Н.Й.Вапцаров” и Техническия университет – Варна. Това взаимодействие между производствени и научни структури способства за развиване и задълбочаване на връзките между бизнес и наука.

Като стъпва на тази основа БНАКК отблизо наблюдава процеса, свързан  с професионалната реализация на младите хора. Като водещ проблем се очертава намалената възможност за реализация на младите хора, завършили висше и средно образование. Сред причините за това се открояват: икономическата криза; намаленото търсене на кадри от страна на бизнеса; липсата на стаж; нежеланието или невъзможността на работодателите да инвестират в обученето на нови кадри.

На този фон бранш „Корабостроене и кораборемонт“  работи сравнително добре и в тази връзка се нуждае от специалисти както с висше, така и със средно образование. Ръководителите от бранша се стремят да разсеят грешната представа, че средни кадри, завършили професионална гимназия или общообразователно училище не могат да се реализират в този сегмент. Аргументът – корабът е сложно съоръжение, в което има и обзавеждане, и оборудване (машинно, електротехническо), и устройства, и автоматизация, и заваръчна,  и бояджийска, и  шлосерска и стругаро-фрезистка работа. За да бъде проектиран един кораб или той да бъде реконструиран, е необходимо да има и добре разработен и съгласуван със съответните класификационни организации проект. С други думи всеки един млад човек, завършил средното си образование, може да намери свое работно място в основните и съпътстващи дейности по ремонта или строителството на нов плавателен съд. Нещо повече – кораборемонтният и корабостроителен бранш създават условия за придобиване на допълнителна квалификация, а също и продължаване на образованието във висше учебно заведение в специалности, свързани с  корабостроенето, кораборемонт, корабните машини и механизми.

Практиката показва, че в повечето случаи младите хора и техните родители не познават възможностите за заетост и обучение, нямат сведения за реално търсените професии на пазара на труда и за равнището на заплащането в тях.  Това определя и нуждата от информация. Ето защо Българска национална асоциация по корабостроене и кораборемонт и Съвета на специалност „Корабостроене и кораборемонт“ към Технически университет-Варна организират ИНФОРМАЦИОНЕН ДЕН ЗА ВЪЗМОЖНОСТИТЕ ЗА ОБУЧЕНИЕ, ПОВИШАВАНЕ НА КВАЛИФИКАЦИЯТА И РЕАЛИЗАЦИЯ В БРАНШ „КОРАБОСТРОЕНЕ И КОРАБОРЕМОНТ“.

Форумът ще се проведе на 04 Декември 2014 г., от 10’00 до 17’30 часа в гр. Варна, голяма конферентна зала „Gallery Graffit“ на „Хотел – галерия Графит“  / бул. „Княз Борис I“ №65 / .

ИНФОРМАЦИОННИЯТ ДЕН Е ОТВОРЕН ЗА ВСИЧКИ!

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Китай прие нов патрулен кораб

Китай прие нов патрулен кораб, оборудван с най-съвременни технологии, съобщи държавното радио. „Хайсюн-09“ е в състояние да следи за сигурността на море и да участва в

„Всяко забавяне може да се окаже фатално“ – част от анализ за морското търсене и спасяване от 2015…

Снимка: Архив на Maritime.bg от началото на последното плаване на спасителния кораб ПЕРУН към турско корабно режище, вижте още снимки тук Българските власти многократно са

Създават цифров двойник на Варненския залив и каналите на Пристанище Варна

Новата система ще позволи Пристанище Варна да бъде отворено за кораби дори в условията на ограничена видимост от гъстите мъгли, характерни за есенно-зимния период, което ще

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент