Международната морска организация прие Полярния кодекс

polyaren-kodeks

Международната морска организация (IMO) прие Кодекс за опериращите в полярни води кораби (Полярен кодекс) на 94-та сесия на Комитета по морска безопасност. На същата сесия бяха приети и измененията в Международната конвенция за безопасност на човешкия живот на море (SOLAS).

IMO отбелязва, че това бележи исторически момент в нейната работа за осигуряване безопасността на морските лица и корабите в полярни води.

Полярният кодекс определя основните изисквания при проектирането, строителството и последващото оборудване на кораби, които ще оперират в полярни води. Също така указва изискванията към морските лица и тяхната подготовка при работа на този вид съдове. Кодексът подчертава и евентуалните опасности за корабоплаването в тези води, опасностите за околната среда, както и търсенето и спасяването и борбата с разливи. Освен задължителни разпоредби, Полярният кодекс съдържа и редица препоръки.

Очаква се измененията в SOLAS да влязат в сила на 1 януари 2017 година.

Тъй като Полярният кодекс съдържа и разпоредби свързани с опазването на околната среда, предстоят изменения и в Международната конвенция за предотвратяване на замърсяването от кораби (MARPOL).

Вероятно Комитетът по опазване на морската среда към IMO ще приеме промените в MARPOL през месец май догодина.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Кап. Александър Калчев, БМФ: Строим агресивно нови кораби, планираме влизане на нови пазари

К.д.п. Александър Калчев е роден на 11 юни 1975 г. във Варна. От най-ранна детска възраст започва активно да се занимава с ветроходен спорт, а по-късно завършва с отличие