С две години бе удължена антипиратската мисия на Европейския съюз

Снимка: Румен Сарандев, Maritime.bg
Снимка: Румен Сарандев, Maritime.bg

Европейският съюз удължи антипиратската военноморска мисия – „Аталанта“ с още две години. Въпреки, че броят на пиратските атаки е значително намалял през последните месеци, според ЕС опасността все още е сравнително висока.

Основната задача на мисия „Аталанта“ е да осигурява сигурността на Световната продоволствена програма и съдовете, които я обслужват. Тези кораби доставят хуманитарна помощ в Сомалия. Другата важна задача на европейската мисия е да осигурява безопасността на корабоплаването в района от опасността от пиратски нападения.

Поредното удължаване на мисията е до 12 декември 2016 година.

14,7 млн. евро струва на европейските страни антипиратската мисия за 2015 и 2016 година. В момента тя се ръководи от генерал-майор Мартин Смит от Великобритания. В момента в „Аталанта“ участват сили от 21 страни-членки на ЕС и на други две страни извън съюза.

През тази година е имало само 2 пиратски нападения край бреговете на Сомалия, спрямо 7 за предходната година, уточняват от мисията. Пикът на пиратската активност в тези води бе през 2011 година когато бяха извършени 176 нападения.

Maritime.bg – Свят

Външно съдържание и реклама

Последни новини

Последни новини