Уловиха отровна риба балон в Черно море

riba-balonКрай бреговете на Крим е уловена силно отровната японска риба Фугу, съобщава Нова телевизия.

Необичайната поява на уникалната риба Фугу в Черно море, за която се смяташе, че се среща само в тропически води, представлява истинска сензация. Според учените от кримския институт по биология на южните морета рибата може да е достигнало Северното полукълбо през Суецкия канал и да се е размножила в Средиземноморието през последните 10 години. Рибата е била срещана вече и в Егейско море, а буквално преди дни е уловена и в Севастополския залив.

Появата на тази риба предизвиква загриженост сред учените, но също и сред рибарите и местното население.

Рибата Фугу е известна още с името риба балон, защото при опасност приема кръгла форма, за да уплаши врага си. Кожата и вътрешните й органи съдържат изключително силна отрова, известна като тетродотоксин, която е 1200 пъти по-опасна от цианида. Токсинът е толкова силен, че смъртоносното количество от него е по-мало от върха на игла. В една риба има отрова, достатъчна да убие 30 души.

Снимката е илюстративна.

Maritime.bg – Любопитно

Последни новини

Последни новини

Адмирал Ефтимов: Прави се всичко възможно да бъде намерена черната кутия на падналия самолет

Прави се всичко възможно да бъде намерена черната кутия на падналия самолет. Това заяви в "Денят започва" началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Ако майор Валентин