Двигател-гигант на най-големия контейнеровоз в света

CSCL-GlobeВъзможността за превоз на 19,000 TEU прави наскоро именувания CSCL GLOBE най-голям контейнеровоз в света. Но това не е всичко, с което корабът е известен.

Новопостроеният кораб за China Shipping Container Lines (CSCL) се задвижва от най-големия (по размери) действащ корабен двигател в света.

В края на миналата седмица приключиха тридневните изпитания на кораба. Масивният бавнооборотен дизелов двигател MAN B&W 12S90ME-C бе подложен на първо изпитание и показа отлични показатели. Той има мощност от 69,720 kW при 84 rpm.

„Сърцето“ на CSCL GLOBE има височина 17,2 метра.

Maritime.bg припомня, че новият най-голям /по капацитет/ контейнеровоз в света е част от серия пет кораба, които се строят в корабостроителниците на Hyundai в Южна Корея. Огромният двигател също е построен от Hyundai.

Широчината на новия лидер – CSCL GLOBE, е с 4 метра по-малка в сравнение със серията Triple-E на Maersk Line. Корабите от най-големия клас на Maersk Line са с капацитет 18,000 TEU. Те обаче са оборудвани с два двигателя по 43 000 к.с.

| Вижте още: Именуваха най-големия контейнеровоз в света

Maritime.bg – Любопитно

Последни новини

Последни новини

Кап. Александър Калчев, БМФ: Строим агресивно нови кораби, планираме влизане на нови пазари

К.д.п. Александър Калчев е роден на 11 юни 1975 г. във Варна. От най-ранна детска възраст започва активно да се занимава с ветроходен спорт, а по-късно завършва с отличие