Русия заплашва Франция със съдебен спор, ако не й бъде предаден хеликоптероносачът „Мистрал“

mistralФранция ще се изправи пред заплахата от съдебен спор в случай на неизпълнение на договора за доставка на хеликоптероначите „Мистрал“ на Русия, заяви в интервю постоянният представител на Русия при НАТО Александър Грушко.

„Можем да предположим, че върху Франция се оказва безпрецедентен натиск по въпроса за доставката на корабите „Мистрал“. Но договорите трябва да се изпълняват. Залогът е репутацията на Франция като отговорен партньор в областта на военно-техническото сътрудничество и глобален играч на световната сцена“, каза Грушко.

Той подчерта, че „Франция исторически е държава, която взема решенията самостоятелно.“

Първият десантен хеликоптероносач от типа „Мистрал“ – корабът „Владивосток“ – може да бъде предаден от Франция на Русия на 27 ноември, съобщиха руските медии, позовавайки се на военно-дипломатически източник.

Има сведения, че корабът ще бъде изпратен в руския пристанищен град Кронщадт в нощта на 28 ноември. Той ще бъде съпроводен от учебния кораб „Смолни“, тъй като новият хеликоптероносач все още няма маркировка.

Предаването на „Мистрал“ беше планирано за 14 ноември, но корабът все е под френски флаг.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Браншът: Трябва да паднат нормативните пречки пред иновациите в аквакултурите

Над 20 - 30 млн. лева са заделени за аквакултурите през новия програмен период и за тяхното ефективно усвояване са нужни съвременни технологични решения, заяви пред Maritime.bg

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на