Латвия „видя“ руска подводница край границите си

kilo-submarine
Руското министерство на отбраната благодари на латвийските си колеги за продължаването на активната „пиар кампания” по отношение на Военноморския флот на Русия на фона на съобщенията на властите в Латвия за появата в Балтийско море на руска подводница. Съобщение за това се появи на Facebook страницата на ведомството, предаде РИА Новости, информира Русофили.бг.

„Латвийските медии, приели щафетата от шведските си колеги, сензационно съобщиха пред света за появата в Балтийско море на руска подводница. Благодарим за продължаването на пиар кампанията на ВМФ на Русия”, са казва в съобщението.

В събота латвийското министерство на отбраната заяви, че „на разстояние от 27 морски мили от териториалните води на страната в акваторията на Балтийско море е засечена руска подводница”. „Според латвийските военни, според класификацията на НАТО това била подводница от клас Кило, към която отнасят руските подводници от проект 636 „Варшавянка” и 877 „Палтус”, отбелязват още от министерството.

„Сигурно на латвийските ни колеги им е много по-интересно да правят пиар на ежедневната дейност на руския ВМФ, отколкото на своите собствени достижения във военната сфера. За такова внимание ние можем само да благодарим на латвийските говорители, както и на медиите в тази балтийска държава”, се казва още в съобщението на руското министерство на отбраната.

В средата на октомври шведските военни започнаха мащабна операция по издирването на чуждестранна подводница в териториалните води на страната в близост до Стокхолм. Чуждите медии предполагаха, че може да става въпрос за руска подводница. От руското министерство на отбраната съобщиха, че малка или свръхмалка подводница не може да се озове във водите на Швеция, тъй като те изобщо не присъстват в състава на ВМФ на РФ.

По-късно Генералният щаб на ВМС на Швеция заяви, че материалите от анализа на разследващата група показват, че миниподводница, принадлежаща на чужда държава, незаконно е пребивавала в териториалните води на Швеция. Страната, която е собственик на предполагаемата подводница обаче, не е могла да бъде установена от шведското разузнаване.

Maritime.bg – ВМС / Свят

Последни новини

Последни новини

Намалял е броят на инцидентите в морската индустрия за последното десетилетие

Новите дигитални системи и подобрените технологии при строителството на плавателни съдове, строгият регулаторен надзор и подобрената култура на безопасност са допринесли за

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент