Фабрики за рапани и миди строят в Каварна

midiРеализацията на няколко инвестиционни проекта ще разкрие нови 407 работни места в общината, каза пред „Стандарт“ кметът на Каварна Цонко Цонев.

„Първите нови работни места за 157 души ще бъдат разкрити още през декември, когато започне да функционира изграждащата се фабрика за преработка на рапани“, каза Цонев, като добави, че според справката на бюрото по труда в града регистрираните безработни в момента са 450 души.

Инвеститор във фабриката за рапани е варненската фирма „ЕЛЕКТА 03“ ООД. Размерът на инвестицията е 1,5 млн. лв., като 440 хил. лв. са съфинансиране по проект по програмата за развитие на сектор „Рибарство“. Фабриката ще бъде с капацитет на преработка на 200 тона готови за консумация рапани, като продукцията ще се изнася в Китай, Корея, Америка, в някои страни в Европа, а ще се продава и в България. Годишно по Българското Черноморие се изваждат  4-5 хил. т рапани.

Друга голяма инвестиция в Каварна е фабрика за преработка на миди, която ще е първата в страната и на Балканите и трябва да готова до края на май 2015 г., казва каварненският градоначалник. Плановете са там да се разкрият 60 работни места.

Инвестицията от 3 млн. лв. е на голяма ирландска фирма с вложения в ЮАР, Германия и Полша. Фабриката ще стартира с капацитет на преработка на 1500 т миди годишно, а за 2-3 години капацитетът ще стигне над 5 хил. тона. „Целта на ирландските инвеститори е да станат конкурентни на чилийските миди в световен мащаб. Фирмата се ангажира да изгради 250 м обезопасителна стена под нос Чиракман, където се намира фабриката, за да не падат камъни. Това е важно за Каварна, тъй като нос Чиракман е потенциална земетръсна зона и има опасност от свлачища. Брегоукрепителното съоръжение ще струва 600 хил. лв.“, каза Цонев.

Близо до парцела, на който се правят двете преработвателни предприятия, е планирано площ от 2 дка да се даде на каварненските рибари и да се изгради рибарско селище с около 20-ина съоръжения за нуждите на рибарите от Каварна, казва кметът.

Maritime.bg – България / Рибарство

Последни новини

Последни новини

Изграждат дублиращо електрическо захранване на пристанищен терминал Видин – Север

Пристанище Видин - Център, снимка: "Пристанище Видин" Учредява се сервитут за право на преминаване на директен електропровод през поземлен имот в с. Антимово, община Видин,

Морски патрул на Китай и Русия засече чуждестранни кораби и самолети, опитващи да съберат разузнавателна информация

От 17 до 23 октомври 10 кораба и 6 хеликоптера от военноморските сили на Китай и Русия извършиха успешно първия си съвместен морски патрул в Японско море, западната част на

Катерите за брегова отбрана на Русия ще бъдат оборудвани с дистанционно управляем боен модул

През 2022 г. Русия ще започне серийно производство на корабен дистанционно контролиран боен модул "Нарвал", твърдят руски медии. "Бойният модул вече е преминал бойни

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент