Франция отказа доставката на хеликоптероносачите за Русия

mistral
Франция отложи без ясни срокове доставката на двата хеликоптероносача от клас „Мистрал“ за Руската федерация. Първият кораб трябваше да бъде предаден на руския флот през този месец. Причина за неизпълнение на договора стана настъпилата ситуация в Украйна, пише Ройтерс.

За момента Руската федерация не възнамерява да заведе искове срещу Франция, съобщи пред РИА новости руският заместник-министър на отбраната Юри Борисов.

„Ние сме удовлетворени от всичко. Френската страна не е удовлетворена. Ние, както обикновено, ще изчакаме търпеливо“, коментира министърът. По думите му Москва ще изчака, но това не означава, че няма да търси правата си.

От месеци Франция е под сериозния натиск на своите партньори. Те искат страната незабавно да прекрати договора за 1,2 млрд. евро, въпреки че се изправя пред потенциални искове от руска страна. Забавянето на доставката по този договор не е добър знак за другите страни, които очакват доставка на военни съоръжения от Франция.

„Президентът смята, че ситуацията в Източна Украйна не позволява доставката на първия хеликоптероносач“, коментират в официално съобщение от френското президентство.

Maritime.bg – Свят / ВМС

Последни новини

Последни новини

Кап. Александър Калчев, БМФ: Строим агресивно нови кораби, планираме влизане на нови пазари

К.д.п. Александър Калчев е роден на 11 юни 1975 г. във Варна. От най-ранна детска възраст започва активно да се занимава с ветроходен спорт, а по-късно завършва с отличие