Maersk иска още турски пристанища

apm_terminals

Пристанищният оператор на гиганта AP Moeller-Maersk – APM Terminals, иска да концесионира още пристанища в Турция. Компанията съобщи, че интересът е породен от растежа на местния пазар.

„Определено имаме интерес от терминал около Истанбул“, коментира Могенс Волф Ларсен, управляващ директор на турското подразделение на APM Terminals. „Извършваме наблюдение и в турските портове на Средиземно море между Мерсин и Искендерун“, добавя още той.

През миналата година в турски пристанища са обработени 8 млн. TEU. Портовете в страната имат капацитет за обработка на повече от 12 млн. единици.

„Специализираните контейнерни терминали в Република Турция са много слабо развити“, коментира още Ларсен.

През следващата година терминалът на APM на полуостров Алиага ще започне работа. Пълният му капацитет ще влезе в действие от 2016 година.

Терминалът на базираната в Хага компания се намира до завода на Petkim Petrokimya Holding. Компанията е най-големият играч на пазара за нефтохимикали в страната. Maersk ще плаща на холдинга концесионни такси през следващите 28 години. 30% участие в терминала има Goldman Sachs Group.

Maritime.bg – Свят 

Последни новини

Последни новини