Maersk иска още турски пристанища

apm_terminals

Пристанищният оператор на гиганта AP Moeller-Maersk – APM Terminals, иска да концесионира още пристанища в Турция. Компанията съобщи, че интересът е породен от растежа на местния пазар.

„Определено имаме интерес от терминал около Истанбул“, коментира Могенс Волф Ларсен, управляващ директор на турското подразделение на APM Terminals. „Извършваме наблюдение и в турските портове на Средиземно море между Мерсин и Искендерун“, добавя още той.

През миналата година в турски пристанища са обработени 8 млн. TEU. Портовете в страната имат капацитет за обработка на повече от 12 млн. единици.

„Специализираните контейнерни терминали в Република Турция са много слабо развити“, коментира още Ларсен.

През следващата година терминалът на APM на полуостров Алиага ще започне работа. Пълният му капацитет ще влезе в действие от 2016 година.

Терминалът на базираната в Хага компания се намира до завода на Petkim Petrokimya Holding. Компанията е най-големият играч на пазара за нефтохимикали в страната. Maersk ще плаща на холдинга концесионни такси през следващите 28 години. 30% участие в терминала има Goldman Sachs Group.

Maritime.bg – Свят 

Последни новини

Последни новини

Откриха изложба за годишнината на ВМС, наградиха победителите във флотската спартакиада (галерия)

На 5 август във Военноморския музей беше открита изложба „Творчество и пропаганда във флота в годините на студената война“ по случай 142-та годишнина от създаването на

Финансов експерт е предложеният за генерален директор на ДП „Пристанищна инфраструктура“

Финансов експерт е предложеният за нов генерален директор на ДП "Пристанищна инфраструктура". Роденият през 1981 г. Добромир Янев е завършил Икономическия техникум в Бургас, а

Празник на флота в Русе (галерия)

От град Русе започнаха празненствата по случай 142-та годишнина от създаването на Военноморските сили на Република България. Заместник-командирът на Военноморските сили